Recept

Omáčka k jehněčímu masu podle Ramsaye

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 310 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 280 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (22%)
ID receptu: 47893

Ingredience

1 ks Bobkový list
2 ks Celer řapíkatý
1 ks Cibule
2 kg Jehněčí kosti
3 ks Mrkev kořen
100 ml Olej olivový
1 polévková lžíce Protlak rajčatový
10 g Tymián čerstvý
250 ml Víno bílé
5 stroužek Česnek
4 l Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye
2 ks Bobkový list
4 ks Celer řapíkatý
2 ks Cibule
2 ks Kuřecí skelety
650 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
2 ks Mrkev kořen
4 polévková lžíce Olej rostlinný
4 polévková lžíce Protlak rajčatový
2 ks Pórek
2 ks Tymián čerstvý
3 l Voda pitná
6 stroužek Česnek

Nutriční hodnoty jedné porce

46% Kalorie 900 kcal
Kilojoule 3 767kJ
42% Sacharidy 152 g
25% Tuky 19 g
3% Sodík 56 mg
40% Bílkoviny 23 g

Omáčka k jehněčímu masu podle Ramsaye postup přípravy receptu:

1

Očistíme a nakrájíme mrkev, cibuli, česnek a 2 celerové řapíky. Na pekáči rozložíme jehněčí kosti a dáme je péci do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme za častého obracení asi 20 minut. Během pečení kostí zahřejeme 4 litry hnědého kuřecího vývaru téměř k bodu varu.

2

Ve velkém hrnci se zabroušeným dnem rozpálíme olivový olej, ve kterém za stálého míchání opečeme nakrájenou zeleninu, až začne hnědnout. Přidáme rajčatový protlak, bobkový list, snítku tymiánu a česnek, spolu zahříváme 2-3 minuty a pak zalijeme vínem. Vše vaříme 7-8 minut, až se polovina vína odpaří. Přidáme pečené jehněčí kosti a vývar, uvedeme do varu a vaříme zvolna 4 hodiny. Omáčku odstavíme, přecedíme, dáme znovu vařit a vaříme, až je hustá tak, že ulpívá na zadní straně vařečky.

3

Tato omáčka je vhodná zvláště na jehněčí pečeni, v chladničce vydrží 3 dny.

4

Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye 1l [47728]:

5

Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.

6

Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.

7

Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.

8

Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce ho můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept