Omáčka s červeným vínem podle Ramsaye - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Omáčka s červeným vínem podle Ramsaye
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 47897 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
1 polévková lžíce | Ocet Sherry |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Paprika mletá uzená |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
8 ks | Šalotka |
50 g | Slanina vepřová |
0,3 kávová lžička | Sůl |
10 g | Tymián čerstvý |
75 ml | Víno červené |
Rybí vývar s vanilkou podle Ramsaye [47894] | |
---|---|
0,5 ks | Bobkový list |
0,5 ks | Celer řapíkatý |
1 stroužek | Česnek |
0,5 ks | Cibule |
0,5 ks | Citrony |
0,5 ks | Fenykl sladký - hlíza |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
80 g | Pepř bílý |
0,5 ks | Pórek |
1 kg | Rybí kosti |
0,5 ks | Tymián čerstvý |
1 ks | Vanilkový lusk |
150 ml | Víno bílé |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 87g |
---|---|
Cholesterol | 8,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 63,6mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Pepř černý celý, Šalotka, Slanina vepřová, Sůl, Tymián čerstvý, Víno červené, Bobkový list, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Citrony, Pepř bílý, Tymián čerstvý, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ocet Sherry, Olej olivový, Fenykl sladký - hlíza, Olej olivový, Pórek, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Paprika mletá uzená, Rybí kosti nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Omáčka s červeným vínem podle Ramsaye postup přípravy receptu:
1 | Nejprve pokrájíme na kostičky uzenou slaninu, šalotku na plátky. |
2 | Na rozpálený olivový olej v hrnci vložíme pokrájenou slaninu i šalotku, snítku tymiánu, bobkový list, 12 pepřových zrnek, lžičku mleté uzené slaniny a opékáme, až šalotka zkaramelizuje. Přilijeme sherry ocet, zamícháme, zalijeme vínem a vaříme, až se tekutina z větší části odpaří. Potom přilijeme 560 ml rybího vývaru, (pozor, vložený recept je na 3 litry!) svaříme obsah na polovinu podle chuti, mořskou solí přisolíme, omáčku odstavíme a dvakrát přecedíme přes hustou tkaninu, aby byla dostatečně hladká. |
3 | Takto připravená omáčka je vhodná k rybám, připravovaným na pánvi, případně k opékanému humru. V chladničce vydrží až 3 dny. |
4 | Rybí vývar s vanilkou podle G. Ramsaye [47894]: |
5 | rozkrájíme na kousky velký pórek, fenyklovou hlízu, oloupanou cibuli, řapík celeru, oloupané stroužky česneku, na kolečka pokrájíme citron. |
6 | Nakrájenou zeleninu i s česnekem vložíme do velkého hrnce na rozehřátý olivový olej a zvolna opékáme cca 10 minut. Přidáme kosti z bílých ryb, přilijeme bílé víno a tekutinu vyvaříme na třetinu. Zalijeme vodou, přidáme kuličky bílého pepře, snítku tymiánu, bobkový list a uvedeme do varu. Přidáme citron i vanilkové lusky, vaříme zvolna 20 minut. Pěnu, vzniklou při vaření, pečlivě odebíráme, hotový vývar odstavíme, 5 minut necháme stát, poté přecedíme. Uložený v chladničce ho můžeme uchovávat 3 dny, v mrazničce až měsíc. Chceme-li mít vývar obyčejný, vynecháme vanilku. |