Recept

Omáčka s červeným vínem podle Ramsaye

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 110 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 80 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (23%)
ID receptu: 47897
Kategorie: Omáčky teplé

Ingredience

1 ks Bobkový list
1 polévková lžíce Ocet Sherry
2 polévková lžíce Olej olivový
1 kávová lžička Paprika mletá uzená
1 kávová lžička Pepř černý celý
8 ks Šalotka
50 g Slanina vepřová
0,3 kávová lžička Sůl
10 g Tymián čerstvý
75 ml Víno červené
Rybí vývar s vanilkou podle Ramsaye [47894]
0,5 ks Bobkový list
0,5 ks Celer řapíkatý
1 stroužek Česnek
0,5 ks Cibule
0,5 ks Citrony
0,5 ks Fenykl sladký - hlíza
1 polévková lžíce Olej olivový
80 g Pepř bílý
0,5 ks Pórek
1 kg Rybí kosti
0,5 ks Tymián čerstvý
1 ks Vanilkový lusk
150 ml Víno bílé
1,5 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

26% Kalorie 508 kcal
Kilojoule 2 127kJ
24% Sacharidy 87 g
16% Tuky 12 g
12% Sodík 230 mg
25% Bílkoviny 14 g

Omáčka s červeným vínem podle Ramsaye postup přípravy receptu:

1

Nejprve pokrájíme na kostičky uzenou slaninu, šalotku na plátky.

2

Na rozpálený olivový olej v hrnci vložíme pokrájenou slaninu i šalotku, snítku tymiánu, bobkový list, 12 pepřových zrnek, lžičku mleté uzené slaniny a opékáme, až šalotka zkaramelizuje. Přilijeme sherry ocet, zamícháme, zalijeme vínem a vaříme, až se tekutina z větší části odpaří. Potom přilijeme 560 ml rybího vývaru, (pozor, vložený recept je na 3 litry!) svaříme obsah na polovinu podle chuti, mořskou solí přisolíme, omáčku odstavíme a dvakrát přecedíme přes hustou tkaninu, aby byla dostatečně hladká.

3

Takto připravená omáčka je vhodná k rybám, připravovaným na pánvi, případně k opékanému humru. V chladničce vydrží až 3 dny.

4

Rybí vývar s vanilkou podle G. Ramsaye [47894]:

5

rozkrájíme na kousky velký pórek, fenyklovou hlízu, oloupanou cibuli, řapík celeru, oloupané stroužky česneku, na kolečka pokrájíme citron.

6

Nakrájenou zeleninu i s česnekem vložíme do velkého hrnce na rozehřátý olivový olej a zvolna opékáme cca 10 minut. Přidáme kosti z bílých ryb, přilijeme bílé víno a tekutinu vyvaříme na třetinu. Zalijeme vodou, přidáme kuličky bílého pepře, snítku tymiánu, bobkový list a uvedeme do varu. Přidáme citron i vanilkové lusky, vaříme zvolna 20 minut. Pěnu, vzniklou při vaření, pečlivě odebíráme, hotový vývar odstavíme, 5 minut necháme stát, poté přecedíme. Uložený v chladničce ho můžeme uchovávat 3 dny, v mrazničce až měsíc. Chceme-li mít vývar obyčejný, vynecháme vanilku.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept