Jednoduchý recept

Cukroví z ostružin

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 90 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 60 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (52%)
ID receptu: 47937

Ingredience

500 g Cukr krupice
2 ks Limetka
0,5 kávová lžička Olej rostlinný
1,5 kg Ostružiny
250 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

5% Kalorie 106 kcal
Kilojoule 442kJ
7% Sacharidy 26 g
0% Tuky 0 g
0% Sodík 1 mg
2% Bílkoviny 1 g

Cukroví z ostružin postup přípravy receptu:

1

Ostružiny přebereme, opláchneme a necháme dobře odkapat. Z omytých a osušených limetek odkrojíme tenkou vrstvu kůry a vymačkáme šťávu. Do hrnce nalijeme vodu, limetkovou šťávu, přidáme limetkovou kůru a ostružiny, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Po dosažení bodu varu poodkryjeme pokličku a asi 30 minut vaříme, ostružiny popraskají. Uvařené ostružiny potom rozmixujeme a propasírujeme, nejlépe v pasírovacím mlýnku nebo přes síto. Ostružinové pyré (asi 1 kg) smícháme s cukrem a na středním plameni za častějšího promíchávání vaříme asi 1 hodinu. Pyré se začíná oddělovat od stěn hrnce a získá vzhled husté jablečné přesnídávky. V posledních 20 minutách pyré neustálé mícháme, aby nestříkalo, čím déle budeme směs míchat, tím rychleji cukroví vyschne.

2

Pečící plech postříkáme vodou a vyložíme alobalem lehce potřeným olejem. Ostružinové pyré rozetřeme na připravený plech ve vrstvě asi 1 cm silné a necháme chladnout (můžeme použít i formičky). Během chladnutí proběhne želírovací proces. Další den pastu přeneseme na pečící papír a necháme schnout 3 až 4 týdny na teplém místě; každý druhý den obracíme. Po vyschnutí ostružinové želé nakrájíme a naskládáme do vzduchotěsné krabice, vrstvy prokládáme voskovaným papírem nebo papírem na pečení.

Poznámka

Pastu můžeme také obalit v cukru.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept