Zelné závitky v pikantní omáčce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zelné závitky v pikantní omáčce
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 47992 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
1 ks | Celer řapíkatý |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce | Rozinky tmavé |
1 špetka | Sůl |
5 dl | Vývar zeleninový |
2 dl | Zakysaná smetana |
1 špetka | Zázvor mletý |
1 ks | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 28,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 28g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 194,9mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Olej rostlinný, Sůl, Zakysaná smetana, Zázvor mletý, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Rozinky tmavé, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zelné závitky v pikantní omáčce postup přípravy receptu:
1 | Z omytého zelí odstraníme vnější listy, od vybraných větších listů odkrojíme střední žebra. Listy na závitky 5 minut namočíme do slané vody, pak je necháme okapat. |
2 | Česnek i cibuli oloupeme, celer oškrábeme a omyjeme, vše nakrájíma nadrobno a v pánvi na lžíci rozehřátého oleje krátce osmažíme. Do pánve k zelenině přisypeme opláchnutou rýži, rozinky, vše zalijeme 2 dl vývaru, pod pokličkou na mírném ohni 20 minut povaříme. Vmícháme lžíci zakysané smetany, podle chuti přidáme zázvor, citronovou šťávu, pepř a sůl, znovu důkladně promícháme. Směs rozdělíme na zelné listy, zavineme. |
3 | Do pánve vlijeme zbylý olej, závitky na něm krátce osmažíme ze všech stran, pak je vyjmeme a dáme vařit na 20 minut do hrnce se zbylým vývarem. Uvařené závitky opatrně vyjmeme a k hustému vývaru přimícháme rajčatový protlak i zbytek zakysané smetany. Omáčku opepříme a osolíme, promícháme a necháme ještě krátce povařit. |
Poznámka
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.