Bramborová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborová polévka
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 48 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
400 g | Brambory |
40 g | Celer bulvový |
10 g | Česnek |
60 g | Cibule |
53,3 g | Kapusta hlávková |
0,6 g | Kmín celý |
0,6 g | Majoránka |
80 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
53,3 g | Mrkev kořen |
0,6 g | Pepř černý mletý |
40 g | Petržel kořen |
1 ks | Petržel - nať |
13,3 g | Polévkové koření |
20 g | Sůl |
66,6 g | Tuk |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 6,3mg |
Draslík | 238,1mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,4mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Kapusta hlávková, Kmín celý, Majoránka, Petržel kořen, Sůl, Tuk, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Polévkové koření mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborová polévka postup přípravy receptu:
1 | Cibuli jemně nakrájíme a osmahneme na tuku do růžova, zasypeme prosátou moukou a připravíme světlou zásmažku. |
2 | Za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažnou vodou a po uvedení do varu vaříme nejméně 10 minut. |
3 | Do povařené polévky přidáme očištěnou, na kostičky nebo na nudličky nakrájenou částečně vařenou zeleninu, kmín, mletý pepř, majoránku a část dávky soli a za občasného míchání uvaříme téměř doměkka. |
4 | Oloupané, na malé kostky nakrájené brambory vaříme zvlášť v mírně osolené vodě do poloměkka. Spolu s třeným česnekem je přidáme do polévky a dovaříme je. |
5 | Uvařenou polévku nakonec dochutíme polévkovým kořením a důkladně provaříme. |
6 | Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání. |