Salát Niçoise s vařeným lososem a křepelčími vejci - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Salát Niçoise s vařeným lososem a křepelčími vejci
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 48009 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
6 polévková lžíce | Bazalka |
8 ks | Brambory |
0,5 ks | Citrony |
300 g | Fazolové lusky zelené |
100 ml | Francouzská zálivka |
600 g | Losos - filety |
150 ml | Majonéza |
250 g | Olivy černé |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
400 g | Rajčata |
2 ks | Šalotka |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Tymián čerstvý |
16 ks | Vejce křepelčí |
1,5 l | Vývar rybí |
Rybí vývar s vanilkou podle Ramsaye [47894] | |
---|---|
0,5 ks | Bobkový list |
0,5 ks | Celer řapíkatý |
1 stroužek | Česnek |
0,5 ks | Cibule |
0,5 ks | Citrony |
0,5 ks | Fenykl sladký - hlíza |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
50 g | Pepř bílý |
0,5 ks | Pórek |
1 kg | Rybí kosti |
0,5 ks | Tymián čerstvý |
1 ks | Vanilkový lusk |
150 ml | Víno bílé |
1,5 l | Voda pitná |
Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660] | |
40 ml | Ocet vinný |
140 ml | Olej olivový |
0,2 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,4 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 52g |
---|---|
Cholesterol | 299,6mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 24g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 72,1mg |
Vitamín E | 6,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Brambory, Citrony, Fazolové lusky zelené, Francouzská zálivka, Losos - filety, Majonéza, Rajčata, Šalotka, Sůl, Tymián čerstvý, Vejce křepelčí, Vývar rybí, Bobkový list, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Citrony, Pepř bílý, Tymián čerstvý, Víno bílé, Voda pitná, Ocet vinný, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olivy černé, Pepř černý mletý, Fenykl sladký - hlíza, Olej olivový, Pórek, Vanilkový lusk, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rybí kosti nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Salát Niçoise s vařeným lososem a křepelčími vejci postup přípravy receptu:
1 | Před vlastní přípravou salátu uvaříme lososa: ve velkém hrnci uvedeme do varu 1,5 l rybího vývaru (můžeme použít i vodu), vložíme několik stonků bazalky, půlku citronu rozkrojenou na 4 díly, nahrubo pokrájená 2 stébla citronely, snítku tymiánu a půl lžičky mořské soli, na mírném ohni vaříme 15 - 20 minut. Zesílíme příkon tepla, přidáme 4 osolené a opepřené plátky lososa (bez kostí a kůže), opatrně je povaříme 4 - 5 minut tak, aby maso uvnitř zůstalo růžové. Hrnec odstavíme, lososa necháme vychladnout v nálevu. Plátky rozebereme na kousky a odložíme. Vaříme-li rybu den předem, uložíme ji zakrytou v chladničce. |
2 | Poté připravíme ostatní suroviny: ve slupce uvaříme 8 velkých nových brambor, ještě teplé je rozkrájíme na kousky, krátce povaříme a následně rychle ochladíme zelené fazolky, nahniličku uvaříme a oloupeme 16 křepelčích vajíček (můžeme je případně nahradit 4 vejci slepičími, uvařenými natvrdo, oloupanými a nakrájenými). Na kolečka pokrájíme 2 velké šalotky, na půlky 24 koktejlových rajčátek. |
3 | Ve velké míse opatrně promícháme brambory s vejci, šalotkou, rajčaty, černými olivami, solí a pepřem. Tento základ přelijeme zálivkou vinaigrette (francouzská zálivka) a rozdělíme na 4 misky. Rozebraného lososa rozložíme na misky, posypeme bazalkovými lístky. |
4 | Servírujeme s hustou majonézou, samostatně na malých mističkách. |
5 |
|
6 | Rybí vývar s vanilkou podle Ramsaye [47894]: |
7 | Na kusy nakrájíme velký pórek, fenyklovou hlízu, oloupanou cibuli, řapík celeru a oloupané stroužky česneku, na kolečka rozkrájíme citron. |
8 | Pokrájenou zeleninu i s česnekem vložíme do velkého hrnce na rozehřátý olivový olej, zvolna opékáme asi 10 minut. Přidáme kosti z bílých ryb, přilijeme bílé víno a tekutinu vyvaříme na třetinu. Zalijeme vodou, přidáme kuličky bílého pepře, snítku tymiánu, bobkový list a uvedeme do varu. Přidáme citron i vanilkové lusky, vaříme zvolna 20 minut. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě odeíráme, hotový vývar odstavíme, 5 minut necháme stát, poté přecedíme. Uložený v chladničce ho můžeme uchovávat 3 dny, v mrazničce až 1 měsíc. Chceme-li mít vývar obyčejný, vynecháme vanilku. |
9 |
|
10 | Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]: ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem, vše ručním mixerem rozmixujeme. |
11 | Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden. |
12 | Před použitím dobře protřepeme. |
Poznámka
Servírujeme studené.