Recept

Salát Niçoise s vařeným lososem a křepelčími vejci

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 55 minut
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (23%)
ID receptu: 48009
Kategorie: Hlavní chod

Ingredience

6 polévková lžíce Bazalka
8 ks Brambory
0,5 ks Citrony
300 g Fazolové lusky zelené
100 ml Francouzská zálivka
600 g Losos - filety
150 ml Majonéza
250 g Olivy černé
1 kávová lžička Pepř černý mletý
400 g Rajčata
2 ks Šalotka
1,5 kávová lžička Sůl
1 ks Tymián čerstvý
16 ks Vejce křepelčí
1,5 l Vývar rybí
Rybí vývar s vanilkou podle Ramsaye [47894]
0,5 ks Bobkový list
0,5 ks Celer řapíkatý
1 stroužek Česnek
0,5 ks Cibule
0,5 ks Citrony
0,5 ks Fenykl sladký - hlíza
1 polévková lžíce Olej olivový
50 g Pepř bílý
0,5 ks Pórek
1 kg Rybí kosti
0,5 ks Tymián čerstvý
1 ks Vanilkový lusk
150 ml Víno bílé
1,5 l Voda pitná
Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]
40 ml Ocet vinný
140 ml Olej olivový
0,2 kávová lžička Pepř černý mletý
0,4 kávová lžička Sůl

Nutriční hodnoty jedné porce

114% Kalorie 2,253 kcal
Kilojoule 9 426kJ
15% Sacharidy 53 g
286% Tuky 214 g
91% Sodík 2 g
67% Bílkoviny 38 g

Salát Niçoise s vařeným lososem a křepelčími vejci postup přípravy receptu:

1

Před vlastní přípravou salátu uvaříme lososa: ve velkém hrnci uvedeme do varu 1,5 l rybího vývaru (můžeme použít i vodu), vložíme několik stonků bazalky, půlku citronu rozkrojenou na 4 díly, nahrubo pokrájená 2 stébla citronely, snítku tymiánu a půl lžičky mořské soli, na mírném ohni vaříme 15 - 20 minut. Zesílíme příkon tepla, přidáme 4 osolené a opepřené plátky lososa (bez kostí a kůže), opatrně je povaříme 4 - 5 minut tak, aby maso uvnitř zůstalo růžové. Hrnec odstavíme, lososa necháme vychladnout v nálevu. Plátky rozebereme na kousky a odložíme. Vaříme-li rybu den předem, uložíme ji zakrytou v chladničce.

2

Poté připravíme ostatní suroviny: ve slupce uvaříme 8 velkých nových brambor, ještě teplé je rozkrájíme na kousky, krátce povaříme a následně rychle ochladíme zelené fazolky, nahniličku uvaříme a oloupeme 16 křepelčích vajíček (můžeme je případně nahradit 4 vejci slepičími, uvařenými natvrdo, oloupanými a nakrájenými). Na kolečka pokrájíme 2 velké šalotky, na půlky 24 koktejlových rajčátek.

3

Ve velké míse opatrně promícháme brambory s vejci, šalotkou, rajčaty, černými olivami, solí a pepřem. Tento základ přelijeme zálivkou vinaigrette (francouzská zálivka) a rozdělíme na 4 misky. Rozebraného lososa rozložíme na misky, posypeme bazalkovými lístky.

4

Servírujeme s hustou majonézou, samostatně na malých mističkách.

5

6

Rybí vývar s vanilkou podle Ramsaye [47894]:

7

Na kusy nakrájíme velký pórek, fenyklovou hlízu, oloupanou cibuli, řapík celeru a oloupané stroužky česneku, na kolečka rozkrájíme citron.

8

Pokrájenou zeleninu i s česnekem vložíme do velkého hrnce na rozehřátý olivový olej, zvolna opékáme asi 10 minut. Přidáme kosti z bílých ryb, přilijeme bílé víno a tekutinu vyvaříme na třetinu. Zalijeme vodou, přidáme kuličky bílého pepře, snítku tymiánu, bobkový list a uvedeme do varu. Přidáme citron i vanilkové lusky, vaříme zvolna 20 minut. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě odeíráme, hotový vývar odstavíme, 5 minut necháme stát, poté přecedíme. Uložený v chladničce ho můžeme uchovávat 3 dny, v mrazničce až 1 měsíc. Chceme-li mít vývar obyčejný, vynecháme vanilku.

9

10

Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]: ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem, vše ručním mixerem rozmixujeme.

11

Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.

12

Před použitím dobře protřepeme.

Poznámka

Servírujeme studené.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept