Recept

Salát s uzeným šunkovým kolenem, celerem, jablkem a čekankou

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 150 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 120 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (23%)
ID receptu: 48029
Kategorie: Studené předkrmy

Ingredience

1 ks Bobkový list
3 ks Čekanka
0,5 ks Celer bulvový
1 stroužek Česnek
1 ks Cibule
280 ml Francouzská zálivka
1 polévková lžíce Hořčice kremžská
2 ks Jablka
2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
2 polévková lžíce Med včelí
1 ks Mrkev kořen
2 polévková lžíce Pažitka
6 ks Pepř bílý
2 polévková lžíce Petržel - nať
1 ks Pórek
1 ks Tymián čerstvý
1 kg Vepřové koleno uzené
Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]
30 ml Ocet vinný
180 ml Olej olivový
0,2 kávová lžička Pepř černý mletý
0,3 kávová lžička Sůl

Nutriční hodnoty jedné porce

94% Kalorie 1,846 kcal
Kilojoule 7 723kJ
28% Sacharidy 100 g
185% Tuky 139 g
52% Sodík 1 g
95% Bílkoviny 54 g

Salát s uzeným šunkovým kolenem, celerem, jablkem a čekankou postup přípravy receptu:

1

Uzené zadní koleno zalijeme studenou vodou a necháme stát 2 hodiny. Mezitím nadrobno nakrájíme mrkev, pórek, cibuli a hrst čerstvých bylinek (pažitka, petrželka a koriandr).

2

Koleno dáme do velkého hrnce a zalijeme studenou vodou, aby bylo potopené. Přidáme mrkev, pórek cibuli, bobkový list, oloupaný stroužek česneku, snítku tymiánu a kuličky bílého pepře. Uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny, až se maso odděluje od kostí. Při vaření sbíráme pěnu. Maso necháme mírně vychladnout v hrnci, a potom ho oddělíme od kůže a tučných částí. Kusy masa pak vrátíme do hrnce, aby úplně nevychladly.

3

Promícháme 280 ml zálivky vinaigrette základní (francouzská zálivka) a 2 lžíce tekutého medu s 1 lžící kremžské hořčice jako zálivku na salát.

4

Na tenké plátky pokrájíme jablka zbavená jádřinců, na nudličky oloupaný celer a čekanky rozdělíme na jednotlivé listy. Vše promícháme, přidáme kusy uzeného kolena, pokapeme zálivkou a rozdělíme na misky.

5

Servírujeme posypané bylinkami s čerstvým pečivem a suchým bílým vínem.

6

7

Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]:

8

Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixérem rozmixujeme.

9

Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.

10

Před použitím dobře protřepeme.

Poznámka

Při přípravě tohoto salátu získáme výborný vývar, který můžeme později v kuchyni použít. Pokud ho nespotřebujeme ihned, uložíme ho do mrazničky.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept