Salát s uzeným šunkovým kolenem, celerem, jablkem a čekankou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Salát s uzeným šunkovým kolenem, celerem, jablkem a čekankou
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 48029 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
3 ks | Čekanka |
0,5 ks | Celer bulvový |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
280 ml | Francouzská zálivka |
1 polévková lžíce | Hořčice kremžská |
2 ks | Jablka |
2 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
2 polévková lžíce | Med včelí |
1 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Pažitka |
6 ks | Pepř bílý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 ks | Pórek |
1 ks | Tymián čerstvý |
1 kg | Vepřové koleno uzené |
Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660] | |
---|---|
30 ml | Ocet vinný |
180 ml | Olej olivový |
0,2 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,3 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 97g |
---|---|
Cholesterol | 137,5mg |
Draslík | 741,2mg |
Vláknina | 50g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 62,9mg |
Vitamín E | 4,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Čekanka, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Francouzská zálivka, Jablka, Koriandr čerstvý, Med včelí, Pažitka, Pepř bílý, Tymián čerstvý, Ocet vinný, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice kremžská, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Vepřové koleno uzené, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Salát s uzeným šunkovým kolenem, celerem, jablkem a čekankou postup přípravy receptu:
1 | Uzené zadní koleno zalijeme studenou vodou a necháme stát 2 hodiny. Mezitím nadrobno nakrájíme mrkev, pórek, cibuli a hrst čerstvých bylinek (pažitka, petrželka a koriandr). |
2 | Koleno dáme do velkého hrnce a zalijeme studenou vodou, aby bylo potopené. Přidáme mrkev, pórek cibuli, bobkový list, oloupaný stroužek česneku, snítku tymiánu a kuličky bílého pepře. Uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny, až se maso odděluje od kostí. Při vaření sbíráme pěnu. Maso necháme mírně vychladnout v hrnci, a potom ho oddělíme od kůže a tučných částí. Kusy masa pak vrátíme do hrnce, aby úplně nevychladly. |
3 | Promícháme 280 ml zálivky vinaigrette základní (francouzská zálivka) a 2 lžíce tekutého medu s 1 lžící kremžské hořčice jako zálivku na salát. |
4 | Na tenké plátky pokrájíme jablka zbavená jádřinců, na nudličky oloupaný celer a čekanky rozdělíme na jednotlivé listy. Vše promícháme, přidáme kusy uzeného kolena, pokapeme zálivkou a rozdělíme na misky. |
5 | Servírujeme posypané bylinkami s čerstvým pečivem a suchým bílým vínem. |
6 |
|
7 | Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]: |
8 | Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixérem rozmixujeme. |
9 | Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden. |
10 | Před použitím dobře protřepeme. |
Poznámka
Při přípravě tohoto salátu získáme výborný vývar, který můžeme později v kuchyni použít. Pokud ho nespotřebujeme ihned, uložíme ho do mrazničky.