Krabí salát se zázvorem, fenyklem a nakládaným citronem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krabí salát se zázvorem, fenyklem a nakládaným citronem
Krabí salát se zázvorem, fenyklem a nakládaným citronem
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 48034 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
Krabí salát | |
---|---|
1 ks | Chilli paprička |
1 ks | Citrony |
1 ks | Fenykl sladký - hlíza |
2 ks | Jablka |
2 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
250 g | Krabí maso mražené |
4 polévková lžíce | Pažitka |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 ks | Salát ledový |
1 kávová lžička | Sůl |
10 g | Zázvor celý |
Klasická majonéza podle Ramsaye [47718] | |
0,3 kávová lžička | Hořčice v prášku |
0,3 kávová lžička | Ocet vinný |
75 ml | Olej arašídový (podzemnicový) |
0,1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,3 kávová lžička | Sůl mořská |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660] | |
40 ml | Ocet vinný |
240 ml | Olej olivový |
0,2 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,4 kávová lžička | Sůl mořská |
Citronový konfit podle Ramsaye [47936] | |
0,5 ks | Citronela |
1 ks | Citrony |
50 g | Cukr krupice |
150 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 185,1mg |
Draslík | 677,9mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 74,8mg |
Vitamín E | 3,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli paprička, Citrony, Jablka, Koriandr čerstvý, Pažitka, Salát ledový, Sůl, Zázvor celý, Ocet vinný, Olej arašídový (podzemnicový), Vaječný žloutek slepičí, Ocet vinný, Citrony, Cukr krupice, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fenykl sladký - hlíza, Krabí maso mražené, Pepř černý mletý, Hořčice v prášku, Pepř černý mletý, Sůl mořská, Olej olivový, Pepř černý mletý, Sůl mořská, Citronela mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krabí salát se zázvorem, fenyklem a nakládaným citronem postup přípravy receptu:
1 | Na kostičky pokrájíme oloupaná a jádřinců zbavená jablka, nadrobno svazek pažitky, jednu chilli papričku a na tenké plátky jeden fenykl. Nastrouháme čerstvý oloupaný zázvor a kůru z jednoho citronu. Na kousky rozebereme mražené krabí maso. |
2 | V misce smícháme krabí maso s jablky, chilli papričkou a pažitkou, přidáme majonézu, citronovou kůru, podle chuti osolíme a dobře promícháme. |
3 | Očištěné malé ledové saláty (baby) rozdělíme na listy, pokapeme vinaigrettem a rozložíme po okrajích vychlazených talířů. Citronový konfit smícháme s fenyklovými plátky, osolíme, okořeníme pepřem, rozložíme na salát tak, aby uprostřed talířů zůstal volný prostor. |
4 | Na volný prostor upravíme krabí směs, posypeme koriandrovými lístky a servírujeme. |
5 |
|
6 | Klasická majonéza podle Ramsaye [47718]: |
7 | V misce ušleháme 2 velké žloutky z vajec od slepic z volného chovu spolu s bílým vinným octem, anglickou sušenou hořčicí a špetkou soli. Za stálého šlehání pak přiléváme olej a šleháme tak dlouho, až majonéza dosáhne správné hustoty. |
8 | Majonézu podle chuti dosolíme mořskou solí a okořeníme čerstvě mletým pepřem. |
9 | Hotovou majonézu uložíme do chladničky, kde vydrží 3 dny. |
10 |
|
11 | Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]: |
12 | Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixérem rozmixujeme. |
13 | Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnicím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden. |
14 | Před použitím dobře protřepeme. |
15 |
|
16 | Citronový konfit podle Ramsaye [47936]: |
17 | Chemicky neošetřené, dobře omyté citrony nakrájíme na tenká kolečka, jadérka opatrně odstraníme a rozpůlíme stonek citronely. |
18 | V rendlíku zahřejeme vodu až k varu, přisypeme cukr a mícháme, až se cukr rozpustí. Přidáme citronelu, 2-3 minuty povaříme, pak přidáme kolečka citronu a při nízké teplotě vaříme 8-10 minut. Po odstavení necháme vychladnout a kolečka citronu i s nálevem uložíme v neprodyšně uzavíratelné sklenici do chladničky, kde vydrží až jeden měsíc. |
Poznámka
Citronová kolečka můžeme použít např. do koktejlů, položit před dopečením na různé druhy masa a ryb, případně jako podklad brusinkového terčíku v klasické české svíčkové omáčce.