Recept

Krabí salát se zázvorem, fenyklem a nakládaným citronem

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 85 minut
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 25 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (23%)
ID receptu: 48034
Kategorie: Studené saláty

Ingredience

Krabí salát
1 ks Chilli paprička
1 ks Citrony
1 ks Fenykl sladký - hlíza
2 ks Jablka
2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
250 g Krabí maso mražené
4 polévková lžíce Pažitka
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
2 ks Salát ledový
1 kávová lžička Sůl
10 g Zázvor celý
Klasická majonéza podle Ramsaye [47718]
0,3 kávová lžička Hořčice v prášku
0,3 kávová lžička Ocet vinný
75 ml Olej arašídový (podzemnicový)
0,1 kávová lžička Pepř černý mletý
0,3 kávová lžička Sůl mořská
2 ks Vaječný žloutek slepičí
Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]
40 ml Ocet vinný
240 ml Olej olivový
0,2 kávová lžička Pepř černý mletý
0,4 kávová lžička Sůl mořská
Citronový konfit podle Ramsaye [47936]
0,5 ks Citronela
1 ks Citrony
50 g Cukr krupice
150 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

47% Kalorie 928 kcal
Kilojoule 3 883kJ
11% Sacharidy 38 g
111% Tuky 83 g
50% Sodík 998 mg
29% Bílkoviny 16 g

Krabí salát se zázvorem, fenyklem a nakládaným citronem postup přípravy receptu:

1

Na kostičky pokrájíme oloupaná a jádřinců zbavená jablka, nadrobno svazek pažitky, jednu chilli papričku a na tenké plátky jeden fenykl. Nastrouháme čerstvý oloupaný zázvor a kůru z jednoho citronu. Na kousky rozebereme mražené krabí maso.

2

V misce smícháme krabí maso s jablky, chilli papričkou a pažitkou, přidáme majonézu, citronovou kůru, podle chuti osolíme a dobře promícháme.

3

Očištěné malé ledové saláty (baby) rozdělíme na listy, pokapeme vinaigrettem a rozložíme po okrajích vychlazených talířů. Citronový konfit smícháme s fenyklovými plátky, osolíme, okořeníme pepřem, rozložíme na salát tak, aby uprostřed talířů zůstal volný prostor.

4

Na volný prostor upravíme krabí směs, posypeme koriandrovými lístky a servírujeme.

5

6

Klasická majonéza podle Ramsaye [47718]:

7

V misce ušleháme 2 velké žloutky z vajec od slepic z volného chovu spolu s bílým vinným octem, anglickou sušenou hořčicí a špetkou soli. Za stálého šlehání pak přiléváme olej a šleháme tak dlouho, až majonéza dosáhne správné hustoty.

8

Majonézu podle chuti dosolíme mořskou solí a okořeníme čerstvě mletým pepřem.

9

Hotovou majonézu uložíme do chladničky, kde vydrží 3 dny.

10

11

Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]:

12

Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixérem rozmixujeme.

13

Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnicím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.

14

Před použitím dobře protřepeme.

15

16

Citronový konfit podle Ramsaye [47936]:

17

Chemicky neošetřené, dobře omyté citrony nakrájíme na tenká kolečka, jadérka opatrně odstraníme a rozpůlíme stonek citronely.

18

V rendlíku zahřejeme vodu až k varu, přisypeme cukr a mícháme, až se cukr rozpustí. Přidáme citronelu, 2-3 minuty povaříme, pak přidáme kolečka citronu a při nízké teplotě vaříme 8-10 minut. Po odstavení necháme vychladnout a kolečka citronu i s nálevem uložíme v neprodyšně uzavíratelné sklenici do chladničky, kde vydrží až jeden měsíc.

Poznámka

Citronová kolečka můžeme použít např. do koktejlů, položit před dopečením na různé druhy masa a ryb, případně jako podklad brusinkového terčíku v klasické české svíčkové omáčce.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept