Salát z marinované grilované zeleniny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Salát z marinované grilované zeleniny
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 90 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 48035 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
1 polévková lžíce | Balsamico ocet |
2 stroužek | Česnek |
0,5 kg | Chřest bílý |
2 ks | Cibule |
2 ks | Cuketa |
2 ks | Fenykl sladký - hlíza |
0,5 kávová lžička | Koriandr čerstvý |
1 ks | Lilek |
2 ks | Paprika červená |
2 kávová lžička | Sůl |
Olivový olej ochucený citronem a bazalkou podle Ramsaye [47716] | |
---|---|
60 polévková lžíce | Bazalka |
0,6 ks | Citrony |
150 ml | Olej olivový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 81,6mg |
Vitamín E | 2,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Balsamico ocet, Česnek, Chřest bílý, Cibule, Cuketa, Koriandr čerstvý, Lilek, Paprika červená, Sůl, Bazalka, Citrony mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fenykl sladký - hlíza, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Salát z marinované grilované zeleniny postup přípravy receptu:
1 | Velké cukety a malý lilek nakrájíme na 1 cm velké plátky, papriky oloupeme a pokrájíme na čtvrtky, mírně rozdrtíme oloupaný česnek a na čtvrtky pokrájíme velké fenykly a oloupané středně velké červené cibule. Krátce povaříme svazek chřestu, který ihned prudce ochladíme pod tekoucí vodou. |
2 | Všechnu zeleninu téměř doměkka opečeme na grilu a dáme do hluboké orka |
3 | mísy. Ještě horkou směs posypeme česnekem, pokapeme 150 ml olivového oleje ochuceného citronem a bazalkou podle Ramsaye a balzamikovým octem. Směs promícháme tak, aby všechny součásti byly obaleny olejem, posypeme solí s mletým koriandrem a přikryté potravinářskou fólií necháme asi 1 hodinu marinovat. |
4 | Servírujeme zastudena jako salát, nebo zatepla jako přílohu k hovězímu nebo jehněčímu masu. |
5 |
|
6 | Olivový olej ochucený citronem a bazalkou podle Ramsaye [47716]: |
7 | Důkladně omyjeme 2 citrony a v dlouhých tenkých proužcích z nich oloupeme kůru. Oloupané citrony uložíme do chladničky pro jiné použití. |
8 | Do rendlíku vlijeme olivový olej, přidáme citronovou kůru, vše spolu mírně prohřejeme, potom přidáme 2 svazky čerstvé bazalky a odstavíme. Přelijeme do vhodné nádoby, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 24 hodin louhovat. |
9 | Odstraníme bazalku, olej i s citronovou kůrou přelijeme do těsně uzavíratelné sklenice a uložíme do chladu. V chladničce vydrží 3-4 dny. |
10 | Ochucený olej můžeme použít téměř na jakoukoliv salátovou zálivku, výborný je v kombinaci s rybami. |