Marmeláda z červených rajčat - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 195 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Marmeláda z červených rajčat
Celkový čas: | 195 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 150 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 48081 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
1 ks | Celer řapíkatý |
0,5 kávová lžička | Chilli koření mleté |
100 g | Cukr třtinový |
1 ks | Mrkev kořen |
1,5 kg | Rajčata |
1 ks | Rozmarýn čerstvý |
1 kávová lžička | Sůl |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 162,9mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,2mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Chilli koření mleté, Cukr třtinový, Rajčata, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Marmeláda z červených rajčat postup přípravy receptu:
1 | Nakyslá aromatická masitá rajčata omyjeme, příčně rozpůlíme a odstraníme stopky. Rozpůlená rajčata rozložíme na plech, řeznou plochou nahoru, a posolíme hrubou solí. Gril v troubě /troubu předehřejeme na 250°C (horký vzduch na 220°C). Plech s rajčaty vložíme do trouby na prostřední lištu a pečeme/grilujeme 30 minut, řezná plocha zhnědne. Upečená rajčata se slupkami i semeny rozmixujeme. |
2 | Nadrobno nakrájíme nebo nastrouháme omytý řapíkatý celer a mrkev. Čerstvý rozmarýn opláchneme, otrháme lístky a nasekáme je. Do hrnce vsypeme nakrájený celer a mrkev, drcené chilli, hnědý cukr, vodu a za častého promíchávání zahříváme do rozpuštění cukru. Hmotu přelijeme do misky na zapékání a v troubě zahřáté na 170°C (horký vzduch na 150°C) pečeme na střední liště asi 2 hodiny, každých 15 minut promícháme. Vytáhneme z trouby a hotovou marmeládu plníme do malých sklenic. |
Poznámka
Hodí se do rajčatových omáček, ke grilovaným a fritovacím pokrmům. Marmeláda ze zelených rajčat se nevyrábí z nezralých rajčat (obsahují nezdravý solanin), ale z odrůd, která jsou ve zralém stavu zelená, např. Green Zebra, Green Giant, Green pineapple. Čiré rajčatové želé - rozmixujeme rajčata se solí, bylinkami a trochou želírovacího cukru, necháme v utěrce okapat přes noc, pak šťávu svaříme s želírovacím cukrem 2plus1.