Kuře na celerové omáčce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 230 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kuře na celerové omáčce
Celkový čas: | 230 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 200 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 48088 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Omáčka | |
---|---|
5 g | Bobkový list |
100 g | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule červená |
100 g | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
1 špetka | Pepř černý mletý |
30 g | Rozmarýn čerstvý |
200 g | Smetana jihočeská lahodná33% |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Vývar | |
1 ks | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
1,5 kg | Kuře |
1 ks | Mrkev kořen |
1 ks | Petržel kořen |
4 l | Voda pitná |
Knedlíčky | |
4 krajíc | Chléb toastový |
30 g | Cibulka jarní |
50 g | Houby sušené |
100 g | Játra drůbeží |
100 g | Máslo čerstvé |
1 dl | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
30 g | Petržel - nať |
1 kávová lžička | Sůl |
100 g | Šunka parmská |
4 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 48g |
---|---|
Cholesterol | 586,6mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 77,8mg |
Vitamín E | 12,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 82,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Pepř černý celý, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Celer řapíkatý, Cibule, Kuře, Petržel kořen, Voda pitná, Chléb toastový, Cibulka jarní, Olej slunečnicový, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule červená, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana jihočeská lahodná33%, Mrkev kořen, Houby sušené, Játra drůbeží, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Šunka parmská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kuře na celerové omáčce postup přípravy receptu:
1 | Vývar: Kuřata očistíme, umyjeme, odřízneme prsa a stehna, která dáme do lednice do dalšího použití. Zbylé kosti a křídla dáme na pekáč a při sto devadesátí stupňové teplotě v troubě zapečeme. Přeložíme je do velkého hrnce, kam přidáme očištěnou, ale v celku mrkev, celer, petržel, oloupanou cibuli a celý pepř. Vše zalijeme vodou a přivedeme k varu. Když se začne voda vařit, tak zeslabíme oheň. Hrnec přiklopíme poklici a pokračujeme ve vaření na mírném ohni 180 minut. Potom vývar scedíme, z kosti obereme maso, které odložíme na přípravu knedlíčků. |
2 | Omáčka: V pánvi rozehřejeme máslo, připravená kuřecí stehna a prsa osolíme, opepříme a na másle opečeme po obou stranách. V hrnci rozpálíme máslo, přidáme oloupanou a na malé kousky nakrájenou cibuli, oloupaný, také na malé kostky nakrájený celer, smažíme 1 minutu, přisypeme mouku, po půl minutě vše zalijeme vývarem. Dobře promícháme, vložíme celý svazek rozmarýnu, bobkový list a přivedeme k varu. Hned stáhneme plamínek, do hrnce dáme opečená stehna a prsa, zalijeme 100 g smetany, zamícháme a na slabém plamínku vaříme tak dlouho, aby maso bylo měkké. Uvařená stehna, prsa a koření vybereme a omáčku rozmixujeme. Vlijeme do ní zbylou smetanu, podle vlastní chuti osolíme, opepříme a scedíme přes jemný cedník. Stehna a prsa nakrájíme na plátky, vložíme zpět do hrnce a zalijeme je omáčkou. |
3 | Knedlíčky: Houby namočíme do 3 dl studené vody na 20 minut. Scedíme je, nakrájíme na malé kostky. Játra v pánvi na rozpáleném oleji restujeme doměkka a necháme vychladnout. V pánvi na másle zpěníme nakrájenou jarní cibulku. Přidáme připravené houby, na kousky nakrájenou šunku, maso, které jsme oddělili od kosti, restovaná játra a směs přeložíme do dostatečně velké misky, kam přisypeme na kostky nakrájený toastový chléb, nasekanou petrželovou nať, sůl, pepř, rozklepneme vejce a ze všech surovin vypracujeme těsto. Z těsta vytvarujeme šišku dlouhou 20 cm a silnou 5 cm. Šišku zabalíme několikrát do potravinářské fólie, konce stáhneme niti. V hrnci přivedeme vodu k varu a do vařící vody vložíme šišky, které vaříme 15 minut. Vybereme je z vody, necháme 10 minut odpočinou a hotové knedlíky krájíme na plátky. |
4 | Na jednotlivé talíře dáme na porce nakrájená stehna nebo prsa, přelijeme připravenou omáčkou, přidáme knedlíky a hotové jídlo podáváme. |
Poznámka
Kuře na celerové omáčce podáváme jako hlavní teplé jídlo. Knedlíky můžeme připravit jiným způsobem. Na těsto potřebujeme ty samé suroviny. Z těsta pomocí dlaní tvoříme 3 cm kuličky a vaříme je 8-9 minut na páře.