Recept

Kuře na celerové omáčce

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 230 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 200 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (35%)
ID receptu: 48088
Kategorie: Maso

Ingredience

Omáčka
5 g Bobkový list
100 g Celer řapíkatý
1 ks Cibule červená
100 g Máslo čerstvé
0,5 kávová lžička Pepř černý celý
1 špetka Pepř černý mletý
30 g Rozmarýn čerstvý
200 g Smetana jihočeská lahodná33%
0,5 kávová lžička Sůl
Vývar
1 ks Celer řapíkatý
1 ks Cibule
1,5 kg Kuře
1 ks Mrkev kořen
1 ks Petržel kořen
4 l Voda pitná
Knedlíčky
4 krajíc Chléb toastový
30 g Cibulka jarní
50 g Houby sušené
100 g Játra drůbeží
100 g Máslo čerstvé
1 dl Olej slunečnicový
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
30 g Petržel - nať
1 kávová lžička Sůl
100 g Šunka parmská
4 ks Vejce slepičí
2 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

99% Kalorie 1,960 kcal
Kilojoule 8 201kJ
15% Sacharidy 53 g
315% Tuky 237 g
58% Sodík 1 g
176% Bílkoviny 99 g

Kuře na celerové omáčce postup přípravy receptu:

1

Vývar: Kuřata očistíme, umyjeme, odřízneme prsa a stehna, která dáme do lednice do dalšího použití. Zbylé kosti a křídla dáme na pekáč a při sto devadesátí stupňové teplotě v troubě zapečeme. Přeložíme je do velkého hrnce, kam přidáme očištěnou, ale v celku mrkev, celer, petržel, oloupanou cibuli a celý pepř. Vše zalijeme vodou a přivedeme k varu. Když se začne voda vařit, tak zeslabíme oheň. Hrnec přiklopíme poklici a pokračujeme ve vaření na mírném ohni 180 minut. Potom vývar scedíme, z kosti obereme maso, které odložíme na přípravu knedlíčků.

2

Omáčka: V pánvi rozehřejeme máslo, připravená kuřecí stehna a prsa osolíme, opepříme a na másle opečeme po obou stranách. V hrnci rozpálíme máslo, přidáme oloupanou a na malé kousky nakrájenou cibuli, oloupaný, také na malé kostky nakrájený celer, smažíme 1 minutu, přisypeme mouku, po půl minutě vše zalijeme vývarem. Dobře promícháme, vložíme celý svazek rozmarýnu, bobkový list a přivedeme k varu. Hned stáhneme plamínek, do hrnce dáme opečená stehna a prsa, zalijeme 100 g smetany, zamícháme a na slabém plamínku vaříme tak dlouho, aby maso bylo měkké. Uvařená stehna, prsa a koření vybereme a omáčku rozmixujeme. Vlijeme do ní zbylou smetanu, podle vlastní chuti osolíme, opepříme a scedíme přes jemný cedník. Stehna a prsa nakrájíme na plátky, vložíme zpět do hrnce a zalijeme je omáčkou.

3

Knedlíčky: Houby namočíme do 3 dl studené vody na 20 minut. Scedíme je, nakrájíme na malé kostky. Játra v pánvi na rozpáleném oleji restujeme doměkka a necháme vychladnout. V pánvi na másle zpěníme nakrájenou jarní cibulku. Přidáme připravené houby, na kousky nakrájenou šunku, maso, které jsme oddělili od kosti, restovaná játra a směs přeložíme do dostatečně velké misky, kam přisypeme na kostky nakrájený toastový chléb, nasekanou petrželovou nať, sůl, pepř, rozklepneme vejce a ze všech surovin vypracujeme těsto. Z těsta vytvarujeme šišku dlouhou 20 cm a silnou 5 cm. Šišku zabalíme několikrát do potravinářské fólie, konce stáhneme niti. V hrnci přivedeme vodu k varu a do vařící vody vložíme šišky, které vaříme 15 minut. Vybereme je z vody, necháme 10 minut odpočinou a hotové knedlíky krájíme na plátky.

4

Na jednotlivé talíře dáme na porce nakrájená stehna nebo prsa, přelijeme připravenou omáčkou, přidáme knedlíky a hotové jídlo podáváme.

Poznámka

Kuře na celerové omáčce podáváme jako hlavní teplé jídlo. Knedlíky můžeme připravit jiným způsobem. Na těsto potřebujeme ty samé suroviny. Z těsta pomocí dlaní tvoříme 3 cm kuličky a vaříme je 8-9 minut na páře.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept