Špenátová polévka Ambiente - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špenátová polévka Ambiente
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 48121 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
20 g | Česnek |
50 g | Cibule |
150 g | Krevety tygří - loupané |
120 g | Máslo čerstvé |
1,2 l | Mléko plnotučné |
60 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
90 g | Olej olivový |
900 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
400 g | Špenát listový čerstvý |
10 g | Sůl |
Zeleninový základ Ambiente [47025] | |
---|---|
600 g | Celer bulvový |
200 g | Celer řapíkatý |
400 g | Cibule |
1000 g | Karotka |
20 g | Nové koření celé |
20 g | Pepř černý celý |
400 g | Pórek |
20 g | Tymián čerstvý |
4 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 141,2mg |
Draslík | 955,2mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,8mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 761,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Špenát listový čerstvý, Sůl, Celer bulvový, Celer řapíkatý, Cibule, Karotka, Nové koření celé, Pepř černý celý, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krevety tygří - loupané, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Smetana 33% (šlehačka), Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Špenátová polévka Ambiente postup přípravy receptu:
1 | Ve velkém hrnci na másle orestujeme vyloupané očištěné krevetky a odložíme je stranou. Oloupeme cibulku a česnek, česnek pokrájíme na tenké plátky, cibulku nadrobno nakrájíme. |
2 | V hrnci na olivovém oleji necháme zesklovatět česnek s cibulkou, přisypeme mouku a dobře rozmícháme dohladka, aby se nenadělaly hrudky. Zalijeme studeným mlékem a 2 litry zeleninového základu Ambiente (zeleninový vývar), vše dobře provaříme alespoň půl hodiny a nakonec zjemníme smetanou. |
3 | Do uvařené směsi přidáme dobře opraný a stopek zbavený listový špenát, osolíme, dohladka rozmixujeme a přes jemný cedník přecedíme na restované krevety. |
4 | Servírujeme s bílým opečeným chlebem. |
5 |
|
6 | Zeleninový základ Ambiente [47025]: |
7 | Karotky, celerové bulvy a cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce. Přidáme stonky řapíkatého celeru, zalijeme studenou vodou, přidáme pepř, nové koření a tymián. Pomalu přivedeme k varu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“. |
8 | Po jedné hodině přidáme nakrájený pórek a „táhneme“ další hodinu. |
9 | Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout. |