Karotková polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 215 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Karotková polévka
Celkový čas: | 215 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 48122 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
800 g | Brambory |
1,5 kg | Karotka |
600 g | Kuřecí prsa |
20 ml | Mléko polotučné |
2 g | Muškátový oříšek |
100 g | Olej olivový |
50 g | Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
10 g | Sůl |
1000 g | Vývar zeleninový |
Zeleninový základ Ambiente [47025] | |
---|---|
300 g | Celer bulvový |
100 g | Celer řapíkatý |
200 g | Cibule |
500 g | Karotka |
10 g | Nové koření celé |
10 g | Pepř černý celý |
200 g | Pórek |
10 g | Tymián čerstvý |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 56,9mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 18,0mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 36,5mg |
Vitamín E | 4,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Karotka, Muškátový oříšek, Olej slunečnicový, Sůl, Celer bulvový, Celer řapíkatý, Cibule, Karotka, Nové koření celé, Pepř černý celý, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kuřecí prsa, Mléko polotučné, Olej olivový, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Vývar zeleninový, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Karotková polévka postup přípravy receptu:
1 | Kuřecí prsa s kůží zakapeme olivovým olejem a zakrytá necháme nejméně 3 hodiny odležet, pak je osolíme a na mírně rozpálené pánvi nebo grilu opečeme z každé strany asi 8 minut tak, aby byla propečená, ale zůstala šťavnatá. Z pečených prsíček nakrájíme vždy 3 filátka. |
2 | Kvalitní brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Čerstvou karotku oloupeme, nadrobno pokrájíme a nasekáme čerstvou petrželku. Jednu polovinu mléka ponecháme studenou, druhou ohřejeme na 70 °C. |
3 | Ve velkém hrnci na slunečnicovém oleji lehce osmahneme karotku, zalijeme zeleninovým základem (Ambiente zeleninový vývar) a studeným mlékem, přidáme muškátový oříšek a sůl, uvedeme do varu a 10-15 minut povaříme. Ponorným mixerem polévku rozmixujeme, přidáme ohřáté mléko, smetanu, pokrájené brambory a ještě jednou dojemna rozmixujeme. Je-li polévka příliš hustá, naředíme ji teplým mlékem. |
4 | Polévku rozdělíme na talíře, do středů položíme kuřecí filátka, posypeme sekanou petrželkou a servírujeme. |
5 |
|
6 | Zeleninový základ Ambiente [47025]: |
7 | Karotky, celerové bulvy a cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce. Přidáme stonky řapíkatého celeru, zalijeme studenou vodou, přidáme pepř, nové koření a tymián. Pomalu přivedeme k varu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“. |
8 | Po jedné hodině přidáme nakrájený pórek a „táhneme“ další hodinu. |
9 | Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout. |