Ruský boršč z brambor a zelí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ruský boršč z brambor a zelí
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 48124 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
400 g | Brambory |
200 g | Červená řepa sterilovaná |
2 ks | Cibule |
250 g | Hovězí maso zadní |
3 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 hrst | Petržel - nať |
2,5 dl | Protlak rajčatový |
1 špetka | Sůl |
250 g | Vepřová kýta |
2 l | Voda pitná |
250 g | Zakysaná smetana |
400 g | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 73,5mg |
Draslík | 724,4mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,9mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Červená řepa sterilovaná, Cibule, Olej rostlinný, Pepř černý celý, Sůl, Vepřová kýta, Voda pitná, Zakysaná smetana, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí maso zadní, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ruský boršč z brambor a zelí postup přípravy receptu:
1 | Cibule oloupeme, petrželovou nať umyjeme a nakrájíme najemno. |
2 | Maso omyjeme, vložíme do velkého hrnce s cibulí a petrželkou, přidáme celý pepř, zalijeme 2 litry vody a dáme přibližně na 90 minut vařit. Pěnu odebíráme. |
3 | Bílé zelí očistíme a nakrájíme najemno. Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Červenou řepu slijeme, necháme v sítu okapat a pak rozkrájíme na menší kousky. |
4 | Ve druhém hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm bílé zelí a brambory. Z vývaru u masa odebereme tolik, aby zelí a brambory byly ponořené a 30 minut vaříme. Pak přidáme řepu a pokud je maso měkké, přilijeme vývar z hrnce, kde jsme je vařili. |
5 | Maso nakrájíme na kousky a s rajčatovým protlakem přidáme do hrnce k zelenině, polévku opepříme a osolíme. Vše důkladně promícháme a necháme ještě chvíli povařit. |
6 | Polévku v miskách posypeme jemně nasekanými bylinkami a doprostřed dáme lžíci zakysané smetany. |