Mexická bramborová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 180 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mexická bramborová polévka
Celkový čas: | 180 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 150 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 48132 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
800 g | Brambory |
160 g | Česnek |
80 g | Chilli paprička |
3500 g | Chléb celozrnný pšeničný |
320 g | Cibule |
400 g | Fazole černé |
10 kávová lžička | Koriandr čerstvý |
300 g | Olej olivový |
10 g | Sůl |
2,5 l | Vývar zeleninový |
200 ml | Zakysaná smetana |
Zeleninový základ Ambiente [47025] | |
---|---|
750 g | Celer bulvový |
250 g | Celer řapíkatý |
500 g | Cibule |
1250 g | Karotka |
25 g | Nové koření celé |
25 g | Pepř černý celý |
500 g | Pórek |
25 g | Tymián čerstvý |
5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 239g |
---|---|
Cholesterol | 14,9mg |
Draslík | 3g |
Vláknina | 87g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 2,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 69,4mg |
Vitamín E | 5,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Chilli paprička, Chléb celozrnný pšeničný, Cibule, Fazole černé, Koriandr čerstvý, Sůl, Zakysaná smetana, Celer bulvový, Celer řapíkatý, Cibule, Karotka, Nové koření celé, Pepř černý celý, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Vývar zeleninový, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mexická bramborová polévka postup přípravy receptu:
1 | Na noc dáme namočit černé fazole. Druhý den oloupeme brambory, na plátky pokrájíme oloupaný česnek, nahrubo cibuli a nasekáme chili papričky a čerstvý koriandr. |
2 | Do 2,5 l vařícího zeleninového základu Ambiente (vývar zeleninový) dáme vařit brambory a fazole. Jakmile jsou brambory uvařené, polovinu jich z hrnce drátěnou naběračkou vyjmeme, dáme vychladnout a nakrájíme na kostky. Zbytek brambor necháme s fazolemi rozvařit. |
3 | Ve velkém kastrolu rozehřejeme olivový olej a na něj dáme opékat kostky brambor spolu s plátky česneku, cibulí a čili papričkami. Směs osolíme a opečeme dozlatova. Během opékání by měly být fazole s bramborami již rozvařené. Ještě zahorka je rozmixujeme a přes jemný cedník přecedíme na opečenou bramborovou směs. Polévku dobře rozmícháme a povaříme ještě 5 minut. |
4 | 10 malých bochníčků chleba (à 350 g) se seříznutými vršky vydlabeme a dáme je na 5 minut rozpéct do trouby předehřáté na 180 °C. Do rozpečených bochníčků nalijeme polévku, přidáme nasekaný koriandr, zakysanou smetanu a servírujeme. |
5 |
|
6 | Zeleninový základ Ambiente [47025]: |
7 | Karotky, celerové bulvy a cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce. Přidáme stonky řapíkatého celeru, zalijeme studenou vodou, přidáme pepř, nové koření a tymián. Pomalu přivedeme k varu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“. |
8 | Po jedné hodině přidáme nakrájený pórek a „táhneme“ další hodinu. |
9 | Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout. |