Meruňkový koláč s mandlemi a smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Meruňkový koláč s mandlemi a smetanou
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 48160 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
30 g | Mandle |
100 g | Máslo čerstvé |
0,5 kg | Meruňky |
250 g | Mouka pšeničná hladká |
125 g | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 107,0mg |
Draslík | 397,0mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,9mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr krupice, Mandle, Meruňky, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Meruňkový koláč s mandlemi a smetanou postup přípravy receptu:
1 | Na pracovní plochu nasypeme mouku, poprášíme ji solí a uprostřed uděláme důlek. Do něj vlijeme 2 lžíce ledové vody a rozklepneme vajíčko. Na okraje mouky nakrájíme studené máslo, vše promícháme a vypracujeme hladké těsto. |
2 | Těsto rozválíme na tenký plát a nakrájíme na 4 čtverce, které dáme do zapékacích forem. Vytvarujeme alespoň 1 cm vysoký okraj, přikryjeme a necháme 30 minut v chladu uležet. |
3 | Mandle spaříme, oloupeme a umeleme, smícháme je v misce se smetanou, směs dochutíme citronovu šťávou a cukrem. Meruňky omyjeme, rozpůlíme a odpeckujeme. |
4 | Do forem s těstem nalijeme rozprostřeme rovnoměrně smetanu s mandlemi a přidáme půlky meruněk. |
5 | Koláče pečeme 25 minut v troubě předehřáté na 160 stupňů Celsia. |
Poznámka
Čerstvé meruňky můžeme nahradit meruňkami kompotovanými, které necháme v sítu okapat.