Rizoto s houbami a vepřovým masem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rizoto s houbami a vepřovým masem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | Jaroslav Sapík |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 48162 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
1 ks | Cibule |
100 g | Houby sušené |
200 g | Hrášek |
50 g | Máslo čerstvé |
5 ks | Okurky nakládané |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
350 g | Rýže loupaná |
1 špetka | Sůl |
50 g | Sýr Eidam cihla 30% |
500 g | Vepřové maso libové |
750 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 115g |
---|---|
Cholesterol | 107,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 28g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 37,4mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Hrášek, Okurky nakládané, Olej slunečnicový, Rýže loupaná, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Sýr Eidam cihla 30%, Vepřové maso libové, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rizoto s houbami a vepřovým masem postup přípravy receptu:
1 | Dvě hodiny před započetím vaření do studené vody namočíme houby. Cibuli nasekáme nadrobno a vložíme na olej do kastrolu. Počkáme, než cibulka zesklovatí, a potom přihodíme vepřové maso, které jsme předtím nakrájeli na menší kousky. Restujeme, dokud se kousky masa nezatáhnou. Potom je lehce osolíme a opepříme. |
2 | K masu přidáme předem namočené houby, přilijeme i vodu, v níž jsme houby máčeli. Vlijeme zeleninový vývar a necháme vařit. Jakmile odhadneme, že by maso mohlo být z poloviny hotové, přisypeme k němu rýži, kterou jsme předtím propláchli a zbavili tak přebytečného škrobu. Rýže musí být úplně ponořená, pokud je to nutné, přilijeme tedy ještě další vývar. |
3 | Mezitím předehřejeme troubu na 160 °C. Počkáme, až začne rizoto vřít, potom odstavíme kastrol z ohně. Zakryjeme kastrol poklicí a vložíme do vyhřáté trouby, kde ho necháme 20 minut dopékat při teplotě 160 °C. Na másle zatím na pánvi orestujeme hrášek. |
4 | Jakmile je rizoto hotové, vyndáme ho z trouby a promícháme s orestovaným hráškem. K rizotu podáváme ke každé porci rozkrájenou nakládanou okurku a sypeme nastrouhaným sýrem Eidamem. |