Vaječné omelety s pikantní rýží - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vaječné omelety s pikantní rýží
Vaječné omelety s pikantní rýží
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 48176 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
1 ks | Cibulka jarní |
100 g | Rýže Basmati |
Vařené krevety | |
---|---|
250 g | Krevety tygří - loupané |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Vařená zelenina | |
100 g | Baby karotka mražená |
100 g | Brokolice |
0,5 polévková lžíce | Citronová kůra |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
2 špetka | Cukr krupice |
70 g | Květák |
2 špetka | Pepř citronový |
2 polévková lžíce | Sirup zázvorový |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Víno rýžové japonské - Mirin |
5 dl | Voda pitná |
Vaječné palačinky | |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 špetka | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
2 špetka | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 311,5mg |
Draslík | 228,0mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 33,1mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Sůl, Voda pitná, Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr krupice, Květák, Sůl, Voda pitná, Pepř bílý, Sůl, Vejce slepičí, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Rýže Basmati, Krevety tygří - loupané, Baby karotka mražená, Brokolice, Pepř citronový, Sirup zázvorový, Víno rýžové japonské - Mirin, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vaječné omelety s pikantní rýží postup přípravy receptu:
1 | V hrnci přivedeme k varu 1 litr vody s 1 lžící soli, promytou rýži Basmati uvaříme podle návodu. Rozmrazené malé krevetky očistíme a omyjeme. Vložíme je do vroucí vody s 0.5 lžičky soli a znovu, od doby varu, je vaříme 3-4 minuty (víc ne). Když jsou mléčně růžové, jsou uvařené. (Vyjmeme jednu, rozlomíme, abychom zjistili, že jsou uvařené.) Vybereme je sítem, necháme okapat a vložíme do mísy. |
2 | V hrnci přivedeme k varu 5 dl vody s 0,5 lžičky soli a lžičkou citrónové šťávy. Mraženou baby karotku, omytou brokolici a květák povaříme 4 minuty, vyjmeme ji sítem, necháme okapat, brokolici s květákem rozděláme na malé růžičky (bez stonků), baby karotku nakrájíme na malé kostičky. Zeleninu a uvařenou rýži přidáme ke krevetkám. |
3 | Přidáme k nim rýžové víno, zázvorový sirup, citronovou kůru, citronový pepř a cukr podle chuti (nemusí být). Rýžovou směs promícháme a v dlaních vytvarujeme 4 malé kuličky. |
4 | Do mísy dáme 4 vejce, lžičku soli, mletý zázvor a bílý pepř. Vejce s přísadami vyšleháme. V pánvi rozpálíme máslo a z vyšlehaných vajíček usmažíme dozlatova 4 tenké palačinky. Usmažené rozložíme na mísu. Omyjeme jarní cibulku s delší zelenou natí (budeme potřebovat 4 stonky natě). |
5 | Každou rýžovou kuličku položíme na střed palačinky. Nad kuličkou svážeme palačinky zelenou natí z jarní cibulky tak, že vytvoříme malé váčky (pytlíky), položíme je na talířky a servírujeme. |
Poznámka
Krevety dáme rozmrazit den předem tak, že je vložíme do mikrotenového sáčku a vložíme do misky s ledovou vodou a ledem. A necháme přes noc v chladničce. Krevety se nesmí namočit. Správné rozmrazení nám zajistí, že se rovnoměrně uvaří.