Recept

Hovězí svíčková s račí omáčkou

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 180 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 150 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (11%)
ID receptu: 48179

Ingredience

600 g Hovězí svíčková
1 polévková lžíce Olej rostlinný
Na račí omáčku
1 ks Bobkový list
0,3 ks Celer bulvový
0,3 ks Chilli paprička
1 polévková lžíce Cukr krupice
100 g Hrachové lusky
100 ml Martell cognac
1 ks Mrkev kořen
50 g Máslo čerstvé
1 špetka Pepř černý celý
1 ks Petržel kořen
2 polévková lžíce Protlak rajčatový
20 ks Rak říční
20 g Rozmarýn čerstvý
100 ml Smetana 16% (pochoutková)
1 špetka Sůl
20 g Tymián čerstvý
100 ml Víno bílé
2 ks Šalotka

Nutriční hodnoty jedné porce

48% Kalorie 955 kcal
Kilojoule 3 998kJ
9% Sacharidy 33 g
144% Tuky 108 g
24% Sodík 488 mg
212% Bílkoviny 119 g

Hovězí svíčková s račí omáčkou postup přípravy receptu:

1

Hovězí svíčkovou osolíme. V hmoždíři roztlučeme nahrubo pepř a maso v něm obalíme. Vložíme na pánev, kde jej na oleji ze všech stran zprudka opečeme. Musí být propečené pouze na povrchu. Troubu předehřejeme na 85 °C a maso v pekáčku do ní vložíme a necháme 45 minut péci.

2

Ve vodě uvaříme raky a čtyři z nich odložíme stranou pro ozdobu porcí na talíři. Opatrně je rozloupneme, vyndáme z nich měkké maso a odložíme stranou do misky. Zbylé raky rozdrtíme na malé kousíčky. Zasypeme tymiánem a rozmarýnem a odložíme také stranou.

3

V kastrolu rozpustím máslo a vložíme na něj mrkev, petržel a celer. Přisypeme tymián a rozmarýn. Vložíme šalotku, rajský protlak, chilli papričku, cukr, pečlivě promícháme a restujeme 15 minut. Potom přidáme bobkový list a přilijeme víno a ještě asi 100 ml vývaru z raků. Vlijeme 200 ml vody, počkáme, až přijde k varu a ztlumíme plamen. Necháme dvě hodiny vařit tak, že voda bude jenom jemně probublávat. Potom vše propasírujeme přes síto a propasírovanou šťávu dáme zpět na plotnu. Přilijeme do ní smetanu, koňak a přidáme pálivou papriku. Mírně prováříme. Před koncem vaření přidáme k omáčce račí maso, které jsme předtím krátce restovali na másle s přidanou špetkou cukru a tymiánu, trochou koňaku a hrachovými lusky.

4

Připravené maso servírujeme s lusky a opečeným chlebem namazaným lanýžovým máslem, které můžeme buď koupit nebo sami připravit (máslo ochutíme několika kapkami citronové šťávy, worchesterské omáčky a nadrobno nasekanými lanýži).

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept