Recept

Vepřová ouška s bešamelem a bramborami

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 60 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (12%)
ID receptu: 48183
Kategorie: Maso

Ingredience

8 ks Brambory
1 ks Celer bulvový
4 stroužek Česnek
1 ks Cibule
0,5 ks Citrony
50 g Gouda
20 g Majoránka
50 g Máslo čerstvé
2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
1 ks Mrkev kořen
1 špetka Muškátový oříšek
1 špetka Pepř černý mletý
1 ks Petržel kořen
2 polévková lžíce Sádlo škvařené
100 ml Smetana 16% (pochoutková)
1 špetka Sůl
200 g Šunka od kosti
600 g Vepřová ouška
200 ml Vývar zeleninový

Nutriční hodnoty jedné porce

98% Kalorie 1,930 kcal
Kilojoule 8 077kJ
12% Sacharidy 43 g
189% Tuky 142 g
48% Sodík 951 mg
221% Bílkoviny 124 g

Vepřová ouška s bešamelem a bramborami postup přípravy receptu:

1

Ve středním hrnci s vodou uvaříme vepřová ouška. Necháme je provářet asi půl hodiny, potom je hotová vyndáme. Do vývaru přidáme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer). Vývar pak použijeme pro výrobu bešamelové omáčky.

2

Do kastrolu vložíme máslo a nadrobno nasekanou cibuli. Na másle ji necháme zesklovatět. Pak zaprášíme hladkou moukou a restujeme, aby vznikla světlá jíška. Oloupeme česnek a nakrájíme na tenké plátky, které přidáme k vytvořené jíšce. Nastrouháme jeden muškátový oříšek a přidáme k cibuli a česneku, vše zalijeme vývarem z oušek, zasypeme majoránkou, vlijeme smetanu a vaříme za stálého míchání 20 minut, než vznikne hladká omáčka.

3

Nakrájíme šunku na kostky a orestujeme, potom ji nasypeme do bešamelu. Uvařená ouška i s chrupavkami pokrájíme na nudličky a také vložíme do bešamelu. Okořeníme a dochutíme citronovou šťávou.

4

Ve slupce asi 10 minut vaříme brambory. Pak z nich slijeme vodu, osolíme a vložíme do pekáčku, který jsme předtím vymazali sádlem. Na konci posypeme nastrouhaným sýrem, který necháme roztavit. Lehce osolíme zakysanou smetanu a poklademe na pečené brambory, které servírujeme jako přílohu k ouškům.

Poznámka

Ouška můžeme servírovat i jako předkrm. Na talíř jich dáme třetinu a přikusujeme pečivo.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept