Jednoduchý recept

Želé z kdoule s tymiánem

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 120 minut
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 60 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (57%)
ID receptu: 48191
Kategorie: Želé

Ingredience

80 ml Citronová šťáva
500 g Cukr želírovací
3,5 kg Kdoule
10 ks Tymián čerstvý
2,5 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

6% Kalorie 112 kcal
Kilojoule 468kJ
18% Sacharidy 63 g
1% Tuky 1 g
0% Sodík 7 mg
3% Bílkoviny 2 g

Želé z kdoule s tymiánem postup přípravy receptu:

1

Z otřených a omytých kdoulí odstraníme stopky, zbytky kalichu a nakrájíme je na větší kousky. Semeník s jádry ponecháme, jádra obsahují velké množství pektinu, který podporuje želírovací proces.

2

Nakrájené kdoule vaříme v hrnci s vodou do změknutí, asi 45-60 minut.

3

Na další hrnec položíme velké síto na těstoviny s vlhkou utěrkou a nalijeme do něj uvařené kdoule i s tekutinou. Šťávu necháme vykapat a zchladnout. Z odkapané šťávy odměříme 1,5 litru, smícháme ji s citronovou šťávou a želírovacím cukrem 3plus1 a ve velkém hrnci přivedeme k varu. Opláchnuté snítky tymiánu otřepeme dosucha, svážeme nití a přidáme ke kdoulové šťávě. Klokotem vaříme asi 4 minuty (podle návodu na obalu). Vyjmeme svazek tymiánu, plníme do sklenic a dobře uzavřeme.

Poznámka

Kdouloň obecná - plody (kdoule) jsou kulovité až podlouhlé malvice žluté barvy podobné jablkům, avšak velmi tvrdé a silně, příjemně aromatické, za syrova nepoživatelné. Voní po citrusech. Kvete růžovými květy. Šťávu můžeme získat i v odšťavňovacím hrnci.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept