Želé z kdoule s tymiánem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Želé z kdoule s tymiánem
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 48191 |
Kategorie: | Želé |
Ingredience
80 ml | Citronová šťáva |
500 g | Cukr želírovací |
3,5 kg | Kdoule |
10 ks | Tymián čerstvý |
2,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 251,0mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 35,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 34,1mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr želírovací, Kdoule mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Želé z kdoule s tymiánem postup přípravy receptu:
1 | Z otřených a omytých kdoulí odstraníme stopky, zbytky kalichu a nakrájíme je na větší kousky. Semeník s jádry ponecháme, jádra obsahují velké množství pektinu, který podporuje želírovací proces. |
2 | Nakrájené kdoule vaříme v hrnci s vodou do změknutí, asi 45-60 minut. |
3 | Na další hrnec položíme velké síto na těstoviny s vlhkou utěrkou a nalijeme do něj uvařené kdoule i s tekutinou. Šťávu necháme vykapat a zchladnout. Z odkapané šťávy odměříme 1,5 litru, smícháme ji s citronovou šťávou a želírovacím cukrem 3plus1 a ve velkém hrnci přivedeme k varu. Opláchnuté snítky tymiánu otřepeme dosucha, svážeme nití a přidáme ke kdoulové šťávě. Klokotem vaříme asi 4 minuty (podle návodu na obalu). Vyjmeme svazek tymiánu, plníme do sklenic a dobře uzavřeme. |
Poznámka
Kdouloň obecná - plody (kdoule) jsou kulovité až podlouhlé malvice žluté barvy podobné jablkům, avšak velmi tvrdé a silně, příjemně aromatické, za syrova nepoživatelné. Voní po citrusech. Kvete růžovými květy. Šťávu můžeme získat i v odšťavňovacím hrnci.