Kdoulové marmelo - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kdoulové marmelo
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 48193 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
40 ml | Citronová šťáva |
400 g | Cukr krupice |
1 kg | Kdoule |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 169,0mg |
Vláknina | 26,7mg |
Vitamín A | 33,3mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr krupice, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kdoule mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kdoulové marmelo postup přípravy receptu:
1 | Otřené a omyté kdoule zbavíme stopek a kalichů, nakrájíme na kousky a vaříme ve vodě asi 1 hodinu, až se začnou rozpadat. Směs přepasírujeme přes síto nebo v pasírovacím strojku. Z propasírované směsi odvážíme 1 kg, přimícháme citronovou šťávu a cukr, přivedeme k varu a na silném plameni vaříme za neustálého míchání asi 6 minut. |
2 | Provedeme želírovací zkoušku a pokud je to nutné, vaříme ještě 1-2 minuty a opět provedeme želírovací zkoušku. Hotovou marmeládu naplníme do sklenic se šroubovacími uzávěry. |
Poznámka
Marmeláda – z portugalského slova marmelo, což znamená kdoule. Želírovací zkouška – před uplynutím doby vaření necháme horkou hmotu odkapat. Pokud je poslední kapka tuhá, bude tuhá i zavařenina, jinak necháme povařit ještě 1-2 minuty.