Recept

Čatní z kdoule s mangem

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 65 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 25 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (57%)
ID receptu: 48245
Kategorie: Omáčky studené

Ingredience

125 g Červená asijská šalotka
3 ks Chilli paprička
200 g Cukr krupice
1 kávová lžička Jalovec
500 g Kdoule
4 ks Limetka kafrová
250 g Mango
4 polévková lžíce Ocet jablečný
2 ks Pomeranče
0,5 ks Skořice celá
1 kávová lžička Sůl
250 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

2% Kalorie 39 kcal
Kilojoule 161kJ
4% Sacharidy 15 g
0% Tuky 0 g
1% Sodík 21 mg
1% Bílkoviny 0 g

Čatní z kdoule s mangem postup přípravy receptu:

1

Thajskou šalotku oloupeme a nakrájíme na kostičky. Kdoule pořádně otřeme utěrkou, omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a vykrojíme jádřince. Dužinu nahrubo nastrouháme. Oloupané mango nakrájíme na plátky. Vymačkáme šťávu z pomerančů. Šalotku, kdoule, mango a pomerančovou šťávu v hrnci smícháme s vodou, cukrem a solí a jednu hodinu necháme v klidu.

2

Než se odleží připravená ovocná směs, nachystáme koření: Chilli papričky opláchneme a nakrájíme na kolečka. Listy kafrové limetky (4 ks) opláchneme, rozpůlíme a vyřežeme středový řapík a rozstříháme na úzké proužky. Nasekáme nebo rozdrtíme jalovec. Chilli, limetkové listy, jalovec a celou skořici přidáme k ovocné směsi a v přikrytém hrnci vaříme 20 minut na slabém plameni. Přilijeme jablečný ocet, opět přikryjeme a 5 minut vaříme. Před koncem vaření sundáme pokličku. Tvrdé kdoule vaříme déle, pokud se vyvaří hodně tekutiny, přilijeme vodu. Čatní můžeme vařit i při vyšší teplotě, abychom dosáhli konzistence marmelády. Uvařené čatní naplníme do sterilizovaných sklenic se šroubovacími uzávěry. Uskladňujeme jako zavařeniny.

Poznámka

Používáme plody jalovce. Čatní, též čatný (anglicky chutney), je tradiční pochutina indické kuchyně. Čatní je hustá omáčka připravená z ovoce a zeleniny s rozinkami, česnekem, cibulí, hořčicí, octem a dalšími přísadami. Používá se k dochucení jídel z masa i vegetariánských. Má široké spektrum chutí, od ostré, pikantní po lahodnou, více sladkou. Čatní z kdoule se hodí k sýrům a ke grilovanému masu.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept