Čatní z kdoule s mangem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čatní z kdoule s mangem
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 48245 |
Kategorie: | Omáčky studené |
Ingredience
125 g | Červená asijská šalotka |
3 ks | Chilli paprička |
200 g | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Jalovec |
500 g | Kdoule |
4 ks | Limetka kafrová |
250 g | Mango |
4 polévková lžíce | Ocet jablečný |
2 ks | Pomeranče |
0,5 ks | Skořice celá |
1 kávová lžička | Sůl |
250 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 64,8mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 5,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,8mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli paprička, Cukr krupice, Mango, Ocet jablečný, Pomeranče, Skořice celá, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Červená asijská šalotka, Jalovec, Kdoule, Limetka kafrová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čatní z kdoule s mangem postup přípravy receptu:
1 | Thajskou šalotku oloupeme a nakrájíme na kostičky. Kdoule pořádně otřeme utěrkou, omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a vykrojíme jádřince. Dužinu nahrubo nastrouháme. Oloupané mango nakrájíme na plátky. Vymačkáme šťávu z pomerančů. Šalotku, kdoule, mango a pomerančovou šťávu v hrnci smícháme s vodou, cukrem a solí a jednu hodinu necháme v klidu. |
2 | Než se odleží připravená ovocná směs, nachystáme koření: Chilli papričky opláchneme a nakrájíme na kolečka. Listy kafrové limetky (4 ks) opláchneme, rozpůlíme a vyřežeme středový řapík a rozstříháme na úzké proužky. Nasekáme nebo rozdrtíme jalovec. Chilli, limetkové listy, jalovec a celou skořici přidáme k ovocné směsi a v přikrytém hrnci vaříme 20 minut na slabém plameni. Přilijeme jablečný ocet, opět přikryjeme a 5 minut vaříme. Před koncem vaření sundáme pokličku. Tvrdé kdoule vaříme déle, pokud se vyvaří hodně tekutiny, přilijeme vodu. Čatní můžeme vařit i při vyšší teplotě, abychom dosáhli konzistence marmelády. Uvařené čatní naplníme do sterilizovaných sklenic se šroubovacími uzávěry. Uskladňujeme jako zavařeniny. |
Poznámka
Používáme plody jalovce. Čatní, též čatný (anglicky chutney), je tradiční pochutina indické kuchyně. Čatní je hustá omáčka připravená z ovoce a zeleniny s rozinkami, česnekem, cibulí, hořčicí, octem a dalšími přísadami. Používá se k dochucení jídel z masa i vegetariánských. Má široké spektrum chutí, od ostré, pikantní po lahodnou, více sladkou. Čatní z kdoule se hodí k sýrům a ke grilovanému masu.