Želé z jablek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Želé z jablek
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 48254 |
Kategorie: | Želé |
Ingredience
80 ml | Citronová šťáva |
500 g | Cukr želírovací |
2 kg | Jablka |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 32,9mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,9mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Jablka, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr želírovací mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Želé z jablek postup přípravy receptu:
1 | Omytá jablka rozkrájíme na osminy, jádřince nevykrajujeme, ale stopky odstraníme. K získání co nejvíce jablečné šťávy použijeme odšťavňovač, podle návodu výrobce a 45 minut odšťavňujeme. Nemáme-li odšťavňovač, nakrájená jablka, citronovou šťávu a vodu přivedeme k varu na slabém plameni a 30 minut vaříme. Rozvařená jablka nalijeme do síta na těstoviny s vlhkou utěrkou a necháme šťávu vykapat do hrnce nebo mísy. Více šťávy dostaneme, pokud utěrku nad hrnec nebo mísu zavěsíme. Chceme-li čiré želé, odkapanou šťávu necháme přes noc usadit a ráno opatrně slijeme, aby usazenina zůstala na dně. |
2 | Z odkapané šťávy odměříme 1,5 l, vmícháme želírovací cukr 3+1 a za neustálého míchání vaříme 4 minuty. Uděláme želírovací zkoušku a dopadne-li dobře, želé plníme do sklenic se šroubovacími vičky. |
Poznámka
Na želé použijeme nakyslá jablka. Želírovací zkouška – před uplynutím doby vaření necháme horkou hmotu odkapat. Pokud je poslední kapka tuhá bude tuhá i zavařenina, jinak necháme povařit ještě 1-2 minuty.