Tagliatelle se zaječím ragú - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 290 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tagliatelle se zaječím ragú
Celkový čas: | 290 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 260 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 48259 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
5 ks | Bobkový list |
200 g | Celer - nať |
40 g | Česnek |
200 g | Cibule |
200 g | Karotka |
200 g | Máslo čerstvé |
300 g | Olej olivový |
200 g | Pórek |
400 g | Rajčata |
30 g | Sůl |
12 g | Tymián čerstvý |
400 ml | Víno červené |
1,8 kg | Zaječí maso |
Těsto na domácí těstoviny – pasta fresca Ambiente [47088] | |
---|---|
1,2 kg | Mouka pšeničná hladká |
0,5 kg | Mouka pšeničná - Semolina |
500 g | Olej olivový |
90 g | Sůl |
360 g | Vejce slepičí |
Kuřecí základ Ambiente [47000] | |
6 ks | Bobkový list |
200 g | Cibule |
260 g | Karotka |
3 kg | Kuřecí skelety |
20 g | Nové koření celé |
40 g | Olej olivový |
2 g | Pepř černý celý |
4 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 322,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 8g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,4mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 31,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Karotka, Rajčata, Sůl, Tymián čerstvý, Víno červené, Zaječí maso, Sůl, Vejce slepičí, Bobkový list, Cibule, Karotka, Nové koření celé, Pepř černý celý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pórek, Mouka pšeničná hladká, Mouka pšeničná - Semolina, Olej olivový, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kuřecí skelety nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Tagliatelle se zaječím ragú postup přípravy receptu:
1 | Očistíme zaječí stehna, oloupeme česnek, karotku a cibuli, očistíme pórek a řapíkatý celer. Celer, karotku, cibuli a pórek pokrájíme nadrobno, česnek nahrubo nasekáme. |
2 | Ve velkém kastrolu rozehřejeme olivový olej a na něm zprudka opečeme zaječí stehna, aby získala barvu a chuť. Opečená stehna vyjmeme, odložíme a na tuku v kastrolu orestujeme nakrájenou zeleninu a česnek. Přidáme čerstvý tymián s bobkovým listem, dále restujeme, až směs ztmavne, potom vše zalijeme červeným vínem chianti a svaříme. Do omáčkového základu pak vrátíme opečená stehna, podlijeme kuřecím základem Ambiente, přidáme překrájená rajčata San Marzano a dáme přikryté na 4 hodiny pozvolna dusit do trouby předehřáté na 115 °C. |
3 | Připravíme těsto na domácí těstoviny, rozválíme je na tenké placky, ze kterých nakrájíme široké dlouhé nudle tagliatelle. |
4 | Pro jednodušší krájení vyválené těsto několikrát přeložíme na sebe a podle potřeby krájíme tenčí nebo silnější nudle. |
5 | Než dokončíme ragú, uvaříme nudle v osolené vodě al dente, tj. asi 3 minuty. |
6 | Po 4 hodinách pozvolného dušení, když je maso šťavnaté a měkké, vyndáme je z kastrolu a dáme vychladnout. Vychladlé obereme z kostí, dvěma vidličkami roztrháme na vlákna a dáme do čistého kastrolu se změklým máslem. Na maso s máslem propasírujeme omáčku, podle chuti přisolíme a vše krátce povaříme. Přisypeme čerstvě uvařené tagliatelle, vše spolu promícháme, rozdělíme na talíře a servírujeme. |
7 | Těsto na domácí těstoviny – pasta fresca Ambiente [47088]: |
8 | Obě mouky, hladkou italskou a mouku semola (nahrubo mletá tvrdozrnná pšenice), smícháme dohromady a vytvoříme kopeček, do kterého uděláme důlek. Do důlku nalijeme vejce (nejlépe pasterovaná) a vše rukama důkladně promícháme. Je-li těsto příliš tuhé a nepoddajné, přidáme opatrně trošku vody. |
9 | Těsto propracováváme rukama nejméně 30 minut, musí být hladké bez hrudek a nesmí se lepit. |
10 | Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme na hodinu odpočívat do lednice. |
11 | Těsto vyválíme a vykrajujeme na požadované tvary (fettuccine, togliatelle apod.). |
12 | Těstoviny vaříme al dente ve vařící osolené vodě s olivovým olejem. Vodu musíme osolit tak, aby byla slaná jako konečný pokrm. Množství vody musí být vždy pětinásobkem množství těstovin. Čerstvé těstoviny nikdy po uvaření neproplachujeme vodou, ale ihned je zamícháme s omáčkou. |
13 | Správně uvařené těstoviny al dente mají uvnitř malou světlou tečku. Pokud je uvaříme moc, nepojmou do sebe chuť omáčky a budou rozměklé, pokud je uvaříme málo, budou se lepit na zuby. |
14 | Kuřecí základ Ambiente [47000]: |
15 | Kuřecí kostry nasekáme nadrobno, očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky. |
16 | Na dno velkého rozpáleného hrnce nalijeme olivový olej, přidáme kuřecí kosti a lehce opečeme dozlatova. Zalijeme ledovou vodou a pomalu přivedeme k varu. Po celou dobu vaření sbíráme pěnu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“. |
17 | Přidáme připravenou zeleninu a koření a necháme „táhnout“ 3-4 hodiny. Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout. |
18 | Pokud se na povrchu udělají mastná oka, sebereme je. |
19 | Pokud správně dodržujeme postup, bude vývar čirý. Pokud se zakalí, špatně jsme sbírali pěnu, nebo se vývar vařil. Potom bude lépe, uděláme-li nový. |