Marinované mořské plody - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 52 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Marinované mořské plody
Marinované mořské plody
Celkový čas: | 52 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 22 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 48467 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
Nálev | |
---|---|
3 ks | Citrony |
2 polévková lžíce | Olej chilli |
1,5 dl | Olej olivový |
Mořské plody | |
200 g | Chobotnice |
300 g | Krevety tygří - loupané |
500 g | Mušle slávky |
500 g | Mušle Venušiny |
250 g | Sépie |
0,5 polévková lžíce | Sůl mořská |
3,5 l | Voda pitná |
Na ozdobu | |
2 ks | Citrony |
2 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 207,8mg |
Draslík | 983,0mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 113,4mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Chobotnice, Mušle slávky, Sépie, Voda pitná, Citrony mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej chilli, Olej olivový, Krevety tygří - loupané, Mušle Venušiny, Sůl mořská, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Marinované mořské plody postup přípravy receptu:
1 | Připravíme nálev: 1,5 dl olivového a chilli oleje dobře promícháme s citrónovou šťávou. |
2 | Postupně očistíme a omyjeme mořské plody. Sépiím odřízneme hlavy, odstraníme vnitřnosti, oči a zobák, znovu je promyjeme pod tekoucí vodou, nakrájíme na kousky, necháme okapat. |
3 | Očištěným chobotničkám vytáhneme hlavy, pod očima je odřízneme a vyhodíme, odstraníme vnitřnosti, chapadla odřežeme a odložíme. Z tělíček vyjmeme průhlednou kost. Těla a chapadla znovu promyjeme, necháme okapat, pokrájíme na kousky. Z krevet odstraníme střívka, ocásky necháme vcelku, omyjeme, necháme v sítu okapat. |
4 | Venušiny mušle a slávky důkladně kartáčkem očistíme, promyjeme pod tekoucí vodou, pootevřené a poškozené vyhodíme. Když jsou mušle otevřené, poklepeme na ně. Pokud se nezavřou, vyhodíme je. V hrnci přivedeme k varu 5 dl vody, nad páru umístíme sítko se slávkami a mušlemi. V páře vaříme přibližně 2 minuty, než se otevřou. Maso vyloupneme, odložíme do mísy. Vodu dolijeme (2 - 3 litry), když dojde k varu, vložíme sépie, vaříme pomalu 15 - 20 minut. Potom přidáme chobotničky s krevetami, vaříme je 2 minuty. Nakonec vše vyjmeme a v sítu necháme okapat. |
5 | Takto připravené mořské plody vložíme do větší sklenice, posypeme mořskou solí, promícháme, zalijeme připraveným nálevem a necháme v chladu marinovat 15 - 24 hodin. |
6 | Před podáváním mořské plody ozdobíme plátky citrónů a lístky omyté petrželky kudrnky. |
Poznámka
Podáváme studené.