Chřest s houbovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chřest s houbovou omáčkou
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 48474 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
1,5 kg | Chřest bílý |
2 kávová lžička | Citronová šťáva |
250 g | Houby čerstvé |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Muškátový oříšek |
1 hrst | Pažitka |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 ks | Šalotka |
200 g | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
1 l | Voda pitná |
1,5 dl | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 37,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 34,3mg |
Vitamín E | 4,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chřest bílý, Citronová šťáva, Muškátový oříšek, Pažitka, Šalotka, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 16% (pochoutková), Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chřest s houbovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Chřest omyjeme, odřízneme špičky, oloupeme, konce rovně odřízneme. Houby opláchneme pod studenou vodou, necháme v sítu okapat odstraníme nožičky. Šalotky omyjeme a nasekáme nadrobno. |
2 | Chřest necháme 15 minut vařit v hrnci s osolenou vodou. V pánvi rozehřejeme polovinu másla, krátce na něm osmažíme nožičky hub a nakrájené šalotky. Poté přilijeme drůbeží vývar a smetanu, dochutíme muškátovým oříškem, pepřem, solí, promícháme a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Ve druhé pánvi na zbylém rozehřátém másle prudce osmažíme kloboučky hub. |
3 | Omáčku přecedíme do hrnce, přisypeme osmažené kloboučky, na mírném ohni krátce provaříme, dochutíme citronovou šťávou, pepřem a solí. |
4 | Uvařený chřest scedíme, necháme v sítu okapat, potom přidáme do omáčky s kloboučky hub, promícháme a podáváme posypené jemně nasekanou pažitkou. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Můžeme použít různé druhy hub.