Chřest s těstovinami a sýrovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chřest s těstovinami a sýrovou omáčkou
Chřest s těstovinami a sýrovou omáčkou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 48475 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
500 g | Chřest zelený |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
2 kávová lžička | Máslo čerstvé |
3 dl | Mléko polotučné |
2 kávová lžička | Mouka pšeničná hladká |
1 kávová lžička | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
125 g | Šunka uzená |
2 polévková lžíce | Sýr smetanový tavený 45% |
300 g | Těstoviny konzumní |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 14,1mg |
Draslík | 2,8mg |
Vláknina | 149,8mg |
Vitamín A | 0,4mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Muškátový oříšek, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Šunka uzená, Sýr smetanový tavený 45%, Těstoviny konzumní mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chřest s těstovinami a sýrovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Chřest omyjeme, dolní třetinu oloupeme, výhonky na délku rozpůlíme, šikmo nakrájíme na delší kousky. Pokrájený chřest dáme do vařící osolné vody, bez pokličky vaříme přibližně 5 minut, až je křupavý. Poté chřest z vody vyjmeme, ochladíme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat. |
2 | Do vařící vody po vaření chřestu nasypeme těstoviny. Uvařené slijeme, necháme v sítu okapat. |
3 | V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme mouku, za stálého míchání smažíme a přiléváme mléko. Necháme vařit na mírném ohni 5 minut, poté přidáme sýr a rozmícháme ho. Hladkou omáčku dochutíme citronovou šťávou, muškátovým oříškem, pepřem a solí. |
4 | Šunku nakrájíme na malé kousky, společně s těstovinami i chřestem ji přidáme do omáčky, důkladně promícháme a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Těstoviny můžeme použít různé, nejvhodnější ale jsou široké nudle.