Červený a hořký pomeranč (pomeranzen) v želé - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Červený a hořký pomeranč (pomeranzen) v želé
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 48549 |
Kategorie: | Želé |
Ingredience
500 g | Cukr želírovací |
4 cl | Likér pomerančový |
3 kg | Pomeranč červený |
350 g | Pomeranče |
400 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 9,3mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 11,6mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,7mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pomeranče, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr želírovací, Likér pomerančový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Pomeranč červený nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Červený a hořký pomeranč (pomeranzen) v želé postup přípravy receptu:
1 | Pomeranzen neboli hořké pomeranče (3 ks) přelijeme horkou vodou a dosucha osušíme. Do menšího hrnce dáme půlky hořkých pomerančů a vodu, zakryjeme pokličkou a vaříme doměkka asi 45 minut. Pomeranče vyjmeme z hrnce a vodu svaříme na 100 ml. Vyškrabeme zbytky dužiny a odstraníme nasazení stopky z pomerančů; kůru nakrájíme na tenounké nudličky. |
2 | Z červených pomerančů vymačkáme šťávu, odměříme 1300 ml a nalijeme do velkého hrnce, přidáme nakrájenou pomerančovou kůru, vodu z vaření a želírovací cukr 3plus1. Směs přivedeme k varu a za neustálého míchání vaříme 4 minuty. Stáhneme z ohně a přimícháme pomerančovy likér. |
3 | Plníme do sklenic a dobře uzavřeme. |
Poznámka
Hořký pomeranč je trochu menší než sladký pomeranč, má silnou a hrubou kůru, sušší dužina má dost hořkou chuť. Z kůry tohoto pomeranče se vyrábí především oranžát a také anglická Bitter Orange Marmelade.