Krém z kokosu s citronovou trávou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krém z kokosu s citronovou trávou
Krém z kokosu s citronovou trávou
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 48561 |
Kategorie: | Pomazánky |
Ingredience
2 ks | Citronová tráva |
200 g | Cukr krupice |
20 g | Gelfix Extra |
1 ks | Kokos čerstvý |
400 ml | Kokosové mléko |
3 ks | Limetka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 296,0mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 5,1mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,1mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová tráva, Cukr krupice, Kokos čerstvý, Kokosové mléko, Limetka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Gelfix Extra nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Krém z kokosu s citronovou trávou postup přípravy receptu:
1 | Z navrtaného kokosového ořechu vylijeme kokosovou vodu a z kousků ořechů odstraníme skořápky. Navážíme 250 g kokosové dužiny a nastrouháme ji buď na klasickém struhadle nebo v robotu. Podélně rozřežeme lodyhy citronové trávy a odstraníme vnější listy. Horkou vodou omyjeme a vysušíme limety. Ostrouháme z nich tenkou vrstvu kůry a vymačkáme šťávu. |
2 | Kokosovou vodu odměříme, potřebujeme 250 ml, máme-li méně doplníme ji vodou a nalijeme do hrnce, přidáme strouhaný kokos, kokosové mléko, citronovou trávu a na slabém plameni vaříme asi 30 minut a necháme zchladnout. Přidáme želírovací prostředek bez cukru na poměr ovoce a cukru 3:1 a opět přivedeme k varu, bez přestání mícháme. Uděláme želírovací zkoušku, pokud se nepovede ještě vaříme. Hotovým kokosovým krémem naplníme sklenice vypláchnuté horkou vodou a dobře uzavřeme. |
Poznámka
Čerstvý kokosový ořech po zatřepání vydává sytý tón. Do skořápky navrtáme dvě tři "očka" a vylijeme kokosovou vodu do sklenice, měla by příjemně vonět. Po vyvrtání dírek otáčíme ořechem a přitom poklepáváme na střed ořechu, tzv. po "rovníku" až skořápka pukne a rozkočí se. Želírovací zkouška – před uplynutím doby vaření necháme horkou hmotu odkapat. Pokud je poslední kapka tuhá bude tuhá i zavařenina, jinak necháme povařit ještě 1-2 minuty.