Marmeláda z cedrátových citronů - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 220 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Marmeláda z cedrátových citronů
Marmeláda z cedrátových citronů
Celkový čas: | 220 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 70 minut |
Doba vaření: | 150 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 48562 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
1 kg | Cedrát |
2 ks | Citrony |
2 kg | Cukr krupice |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 3,2mg |
Vláknina | 180,8mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,5mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cedrát nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Marmeláda z cedrátových citronů postup přípravy receptu:
1 | Abychom zbavili cedrátové citrony nečistot, ponoříme je na několik minut do vody. Očištěné cedrátové citrony vložíme do hrnce, přilejeme vodu (jen tolik, aby cedrátové citrony byly ponořené). Hrnec zakryjeme pokličkou a vaříme na slabém plameni cca 90 minut do měkka. Cedrátové citrony vytáhneme z vody, po vychladnutí je rozpůlíme a nad hrnce vymačkáme opatrně šťávu tak, aby dužina i jadérka napadaly do hrnce. Na silném plameni přibližně hodinu povaříme, poté přecedíme do mísy. |
2 | Z běžných citronů okrájíme kůru, společně s kůrou z cedrátových citronů ji nakrájíme na nudličky. Nakrájenou kůru, cukr i vývar z citronů na silném plameni vaříme asi 30 minut. Během závěrečných patnácti minut neustále mícháme. Uděláme želírovací zkoušku (marmeláda má v době želírovaní teplotu mezi 103°C až 104°C), je-li v pořádku, plníme ji do sklenic. |
Poznámka
Cedrát - pěstuje se hlavně kvůli silné kůře, která obsahuje éterické oleje. Připravuje se z něj tzv. citronát, který se používá jako přísada do jemného pečiva nebo jako náplň do cukrovinek a likérů. Želírovací zkouška – před uplynutím doby vaření necháme horkou hmotu odkapat z vařečky. Pokud je poslední kapka tuhá, bude tuhá i zavařenina, jinak ji necháme povařit ještě 1 - 2 minuty (zkoušku lze provést i tak, že nalijeme lžíci zavařeniny na studený talířek, kde zjistíme, jak želíruje).