Jednoduchý recept

Marmeláda z cedrátových citronů

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 220 minut
Doba přípravy: 70 minut
Doba vaření: 150 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (57%)
ID receptu: 48562
Kategorie: Džemy, zavařeniny

Ingredience

1 kg Cedrát
2 ks Citrony
2 kg Cukr krupice
1,5 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

4% Kalorie 75 kcal
Kilojoule 313kJ
5% Sacharidy 19 g
0% Tuky 0 g
0% Sodík 1 mg
0% Bílkoviny 0 g

Marmeláda z cedrátových citronů postup přípravy receptu:

1

Abychom zbavili cedrátové citrony nečistot, ponoříme je na několik minut do vody. Očištěné cedrátové citrony vložíme do hrnce, přilejeme vodu (jen tolik, aby cedrátové citrony byly ponořené). Hrnec zakryjeme pokličkou a vaříme na slabém plameni cca 90 minut do měkka. Cedrátové citrony vytáhneme z vody, po vychladnutí je rozpůlíme a nad hrnce vymačkáme opatrně šťávu tak, aby dužina i jadérka napadaly do hrnce. Na silném plameni přibližně hodinu povaříme, poté přecedíme do mísy.

2

Z běžných citronů okrájíme kůru, společně s kůrou z cedrátových citronů ji nakrájíme na nudličky. Nakrájenou kůru, cukr i vývar z citronů na silném plameni vaříme asi 30 minut. Během závěrečných patnácti minut neustále mícháme. Uděláme želírovací zkoušku (marmeláda má v době želírovaní teplotu mezi 103°C až 104°C), je-li v pořádku, plníme ji do sklenic.

Poznámka

Cedrát - pěstuje se hlavně kvůli silné kůře, která obsahuje éterické oleje. Připravuje se z něj tzv. citronát, který se používá jako přísada do jemného pečiva nebo jako náplň do cukrovinek a likérů. Želírovací zkouška – před uplynutím doby vaření necháme horkou hmotu odkapat z vařečky. Pokud je poslední kapka tuhá, bude tuhá i zavařenina, jinak ji necháme povařit ještě 1 - 2 minuty (zkoušku lze provést i tak, že nalijeme lžíci zavařeniny na studený talířek, kde zjistíme, jak želíruje).

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept