Kůzle se zadělávanými kedlubnami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kůzle se zadělávanými kedlubnami
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 115 minut |
Autor: | Jaroslav Sapík |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 48684 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
600 g | Kůzlečí maso |
6 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
20 g | Rozmarýn čerstvý |
3 ks | Šalotka |
1 kávová lžička | Sůl |
Na zpracování kedluben | |
---|---|
3 kávová lžička | Cukr krupice |
100 g | Hrášek |
3 ks | Kedlubna |
50 g | Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 špetka | Pepř bílý |
1 špetka | Pepř černý mletý |
20 g | Rozmarýn čerstvý |
100 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
100 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 98,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 56,7mg |
Vitamín E | 4,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Olej slunečnicový, Rozmarýn čerstvý, Šalotka, Sůl, Cukr krupice, Hrášek, Kedlubna, Kopr čerstvý, Muškátový oříšek, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Rozmarýn čerstvý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kůzlečí maso, Pepř černý mletý, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana 16% (pochoutková), Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kůzle se zadělávanými kedlubnami postup přípravy receptu:
1 | Kůzlečí maso rozdělíme na 4 porce, osolíme, opepříme, Vložíme do kastrolu na olej a rychle opečeme, dokud se nezatáhne. Šalotku nasekáme nahrubo, přidáme snítku rozmarýnu, předehřejeme troubu na 170 °C a vložíme kůzlečí maso. Pečeme 90 minut, dokud není maso úplně měkké. |
2 | V době, kdy se peče maso, si nachystáme kedlubny. Omyjeme je, oloupeme, malé lístky ze středu si uložíme stranou. Pak kedlubny pokrájíme na plátky, ty potom ještě na drobnější kostičky nebo nudličky. Do hrnce vlijeme vývar, osladíme ho lžičkou cukru, vsypeme pokrájené nudličky kedlubny a 10 minut vaříme. Nudličky či kostičky kedluben by měly zůstat křupavé, neměly by zcela změknout. Slijeme z nich přes síto vývar a odložíme ho stranou. |
3 | Připravíme si kastrol, vlijeme olej a necháme ho zahřát. Zasypeme moukou, vymícháme jíšku. Přilijeme 100 ml vývaru z kedluben a přidáme ještě smetanu. Stále mícháme, necháme vařit 15 minut, potom dosolíme, dopepříme, přidáme špetku muškátového oříšku. |
4 | Kedlubny jemně pocukrujeme, přelijeme vzniklým bešamelem. Lehce promícháme, přidáme hrášek, který jsme předtím uvařili v osolené vodě. Nasekáme nadrobno kopr a zasypeme jím zadělávané kedlubny. Podáváme je jako přílohu k pečeni z kůzlete. |
Poznámka
Servírujeme teplé.