Rizoto s krevetami a langustami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rizoto s krevetami a langustami
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 48729 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
Na vývar | |
---|---|
1 ks | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
0,5 ks | Citrony |
6 ks | Krevety tygří |
4 ks | Langusta |
2 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
100 ml | Víno bílé |
1 l | Vývar zeleninový |
Na rizoto | |
1 stroužek | Česnek |
0,5 ks | Chilli paprička |
0,5 ks | Citrony |
2 ks | Kalamáry |
2 ks | Krevety tygří |
2 ks | Langusta |
200 g | Mušle slávky |
200 g | Mušle srdcovky |
6 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
20 g | Petržel kořen |
400 g | Rýže Arborio |
1 ks | Šalotka |
1 ks | Sépie |
1 špetka | Sůl |
100 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 118g |
---|---|
Cholesterol | 301,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,8mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 65,9mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Cibule, Citrony, Víno bílé, Česnek, Chilli paprička, Citrony, Kalamáry, Mušle slávky, Mušle srdcovky, Petržel kořen, Šalotka, Sépie, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krevety tygří, Langusta, Mrkev kořen, Protlak rajčatový, Vývar zeleninový, Krevety tygří, Langusta, Olej olivový, Pepř černý mletý, Rýže Arborio mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rizoto s krevetami a langustami postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme vývar. Oloupeme si cibuli, očistíme řapíkatý celer a oškrábeme mrkev a petržel. Všechnu zeleninu si pokrájíme na kousky. Přichystáme si pánev, na kterou vložíme olivový olej a rozpálíme. Na pánev s rozpáleným olejem vsypeme pokrájenou zeleninu a orestujeme. Ze 6 krevet a 4 langust oddělíme hlavy a krunýře, které vložíme na pánev k restující se zelenině. Promícháme a dále restujeme, až dostane zlatavou barvu. Pak k ní přiložíme dvě lžíce rajského protlaku a opět restujeme, vlijeme bílé víno a počkáme, dokud se neodvaří. Zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme ještě šťávu z poloviny citronu. Posolíme, popepříme a 30 minut vaříme. Neměli bychom překročit půlhodinu vaření, protože by vývar mohl zhořknout. |
2 | Máme-li hotový vývar, pustíme se do rizota. Nakrájíme si na kousky sépie. Očištěné kalamáry překrojíme v půli. 4 langusty podélně rozkrojíme (krunýře a hlavy jsme použili do vývaru). Od 6 krevet oddělíme střední část a vyndáme střevo (krunýře a hlavy jsme použili do vývaru). |
3 | Připravíme si kastrol, do kterého si vlijeme olej a rozpálíme. Nasypeme na něj nadrobno nasekanou šalotku, chilli papričku a česnek. Krátce orestujeme a přidáme nakrájené kousky sépie. Osmahneme a přidáme k nim rýži, kterou necháme ve směsi zesklovatět. Zalijeme bílým vínem, lehce promícháme a necháme, dokud se víno nevyvaří. Pak přidáme kalamáry a asi 3 naběračky vývaru. Dáme pozor, aby vývar tvořil hladinu alespoň půl centimetru nad rýží. Promícháme a počkáme, dokud se vývar nevyvaří. Přilijeme další sběračky vývaru a opět ponecháme vyvařit, to opakujeme, dokud rýže nezměkne. Pak Přidáme další vývar, 2 nevyloupané langusty, 2 nevyloupané krevety a mušle srdcovky i slávky. Přikryjeme poklicí a necháme ještě 4 minuty vařit. Potom vyndáme 2 neloupané langusty a 2 neloupané krevety a do téměř hotového rizota vmícháme lžičku olivového oleje. Ponecháme 2 minuty odležet. Kápneme trochu citronové šťávy, opepříme, promícháme a servírujeme. Na talíři zdobíme celými langustami, krevetami a posekanou petrželkou. Nakonec ještě zakápneme olivovým olejem a okořeníme čerstvé umletým pepřem. |