Rizoto lanýžové - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rizoto lanýžové
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 48731 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
10 g | Lanýž |
50 g | Lanýžová salsa |
100 g | Máslo čerstvé |
50 ml | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
400 g | Rýže Arborio |
1 ks | Šalotka |
60 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
70 g | Sýr Parmezán |
70 ml | Víno bílé |
300 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 92g |
---|---|
Cholesterol | 50,8mg |
Draslík | 279,9mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,9mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Šalotka, Sůl, Sýr Parmezán, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lanýž, Lanýžová salsa, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Rýže Arborio, Smetana 16% (pochoutková), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rizoto lanýžové postup přípravy receptu:
1 | Cibuli šalotku si nasekáme nadrobno a vhodíme na pánev na olej, kde počkáme, až zesklovatí. Vložíme k cibuli rýži a restujeme ji, ale dáváme pozor, aby se nepřipálila. Pak přilijeme bílé víno, promícháme počkáme, dokud se víno neodvaří. Přilijeme vývar tak, aby jeho hladina sahala asi půl centimetru nad rýži. Ztlumíme plamen, vložíme lanýžovou salsu a ponecháme směs, aby probublávala. Mícháme. Musíme stále přilévat vývar, musí sahat k hladině s rýží. Vařená rýže nesmí zůstat nahoře suchá, ale ani v ní nesmí být příliš velké množství tekutiny. |
2 | V okamžiku, kdy rýže začne měknout, k ní přidáme smetanu a počkáme, dokud nebude měkké na skus. tedy řidší, ale pořád krémová. Odložíme z ohně a přimícháme do ní sýr parmezán, který jsme si nastrouhali a také máslo. Zamícháme. Osolíme a opepříme. K hotovému rizotu postrouháme lanýže, nejlépe čerstvé. |
Poznámka
Namísto lanýžové salsy, můžeme použít lanýžovou pastu.