Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 180 minut
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 120 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (90%)
ID receptu: 48734
Kategorie: Těstoviny, noky, knedlíky

Ingredience

Na těsto
300 g Mouka pšeničná hladká T 650
200 g Mouka pšeničná - Semolina
1 špetka Sůl
7 ks Vejce slepičí
Na boloňské ragú
1 ks Celer řapíkatý
1 ks Cibule
2 ks Klobása salsicce
4 polévková lžíce Máslo čerstvé
1 ks Mrkev kořen
0,5 kávová lžička Pepř bílý
2 polévková lžíce Protlak rajčatový
250 g Rajčata
1 kávová lžička Sůl
150 g Telecí maso mleté
350 g Vepřové maso mleté
100 ml Víno bílé
200 ml Vývar zeleninový
Na bešamel
50 g Máslo čerstvé
1 l Mléko polotučné
50 g Mouka pšeničná hladká T 650
1 špetka Muškátový oříšek
1 špetka Sůl
Lasagne po boloňsku
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Olej olivový
1 kávová lžička Pepř černý mletý
150 g Sýr Parmezán
2 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

82% Kalorie 1,619 kcal
Kilojoule 6 772kJ
36% Sacharidy 129 g
230% Tuky 173 g
70% Sodík 1 g
134% Bílkoviny 75 g

Lasagne po boloňsku postup přípravy receptu:

1

Nejdříve si připravíme těsto. Na vál si nasypeme oba dva druhy mouky, uprostřed uděláme dolík a do něho rozklepneme vejce. Osolíme a ručně zpracujeme v těsto. Těsto rukama mícháme asi 15 minut, musí být dokonale promísené. Mělo by být tužší, protože při dalším zpracování ztratí svoji elasticitu. Je lepší si těsto připravit dopředu a nechat ho odležet. Zabalíme si ho do potravinářské fólie a necháme odpočinout v chladničce alespoň dvě hodiny. S dobře rozleželým těstem se lépe manipuluje.

2

Nachystáme si ragú, které bude náplní do lasagní. Nadrobno nasekáme cibuli. V kastrolu si rozehřejeme máslo a cibuli na něj nasypeme. Jemně si nakrájíme také oškrábanou mrkev a očištěný řapíkatý celer. Přidáme do kastrolu k osmahnuté cibuli a restujeme. Oloupeme si italské klobásy Salsicce a rozkrájíme a přidáme k zelenině v kastrolu. Promícháme a vložíme ještě oba druhy mletého masa. Promícháme a restujeme. V okamžiku, kdy maso začíná hnědnout, jej osolíme a opepříme. Promícháme a počkáme, dokud se všechna tekutina z masa nevyvaří. Jakmile se maso začne přichytávat na dno kastrolu, přilijeme bílé víno a necháme vydusit na tuk. Přimícháme rajčatový protlak, rajčata, nejlépe konzervovaná z plechovky včetně šťávy, a restujeme. Vlijeme vývar a vaříme minimálně hodinu. Právě dlouhým vařením se dosahuje výborné chuti ragú.

3

Připravíme si bešamel. V kastrolu si rozpustíme máslo a počkáme, až mírně zhědne. Přisypeme mouku a mícháme tak, aby se nepřipálila. Vyrobíme jíšku, kterou odstavíme a necháme vychladnout. Zahřejeme si mléko, do kterého postrouháme muškátový oříšek a osolíme. V okamžiku, kdy mléko vaří, jej stáhneme z plotny a pomalu vpracujeme do jíšky. Kastrol s omáčkou dáme zpět na plotnu a necháme bešamel ještě 10 minut provařit, aby zhoustl.

4

Strojkem na těstoviny těsto vypracujeme do plátů na lasagne. Vložíme je osolené vody s přidanou kapkou olivového oleje a minutu vaříme. Dáváme do hrnce maximálně 2 pláty najednou, aby se neslepovaly k sobě. Pak dáme z hrnce rovnou do mísy se studenou vodou a ledem. Tím zamezíme dalšímu varu. Pláty lasagní opatrně osušíme utěrkou.

5

Rozpuštěným máslem vytřeme pekáček. Dolů vložíme jednu naběračku hotového ragú a přelijeme ji bešamelem. Položíme plát těsta, na který dáme další naběračku ragú a zalijeme bešamelem. Zasypeme parmezánem a opepříme. Opakujeme, dokud není pekáč plný. Poslední vrstvu tvoří už jenom bešamel s navrstveným strouhaným parmezánem. Předehřejeme si troubu na 180 °C. Pečeme 40 minut.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept