Lasagne po boloňsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 180 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lasagne po boloňsku
Celkový čas: | 180 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 48734 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
300 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g | Mouka pšeničná - Semolina |
1 špetka | Sůl |
7 ks | Vejce slepičí |
Na boloňské ragú | |
1 ks | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
2 ks | Klobása salsicce |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
250 g | Rajčata |
1 kávová lžička | Sůl |
150 g | Telecí maso mleté |
350 g | Vepřové maso mleté |
100 ml | Víno bílé |
200 ml | Vývar zeleninový |
Na bešamel | |
50 g | Máslo čerstvé |
1 l | Mléko polotučné |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Sůl |
Lasagne po boloňsku | |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
150 g | Sýr Parmezán |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 625,9mg |
Draslík | 833,7mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,7mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 55,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vejce slepičí, Celer řapíkatý, Cibule, Pepř bílý, Rajčata, Sůl, Telecí maso mleté, Vepřové maso mleté, Víno bílé, Muškátový oříšek, Sůl, Sýr Parmezán, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná - Semolina, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Protlak rajčatový, Vývar zeleninový, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Klobása salsicce nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Lasagne po boloňsku postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme těsto. Na vál si nasypeme oba dva druhy mouky, uprostřed uděláme dolík a do něho rozklepneme vejce. Osolíme a ručně zpracujeme v těsto. Těsto rukama mícháme asi 15 minut, musí být dokonale promísené. Mělo by být tužší, protože při dalším zpracování ztratí svoji elasticitu. Je lepší si těsto připravit dopředu a nechat ho odležet. Zabalíme si ho do potravinářské fólie a necháme odpočinout v chladničce alespoň dvě hodiny. S dobře rozleželým těstem se lépe manipuluje. |
2 | Nachystáme si ragú, které bude náplní do lasagní. Nadrobno nasekáme cibuli. V kastrolu si rozehřejeme máslo a cibuli na něj nasypeme. Jemně si nakrájíme také oškrábanou mrkev a očištěný řapíkatý celer. Přidáme do kastrolu k osmahnuté cibuli a restujeme. Oloupeme si italské klobásy Salsicce a rozkrájíme a přidáme k zelenině v kastrolu. Promícháme a vložíme ještě oba druhy mletého masa. Promícháme a restujeme. V okamžiku, kdy maso začíná hnědnout, jej osolíme a opepříme. Promícháme a počkáme, dokud se všechna tekutina z masa nevyvaří. Jakmile se maso začne přichytávat na dno kastrolu, přilijeme bílé víno a necháme vydusit na tuk. Přimícháme rajčatový protlak, rajčata, nejlépe konzervovaná z plechovky včetně šťávy, a restujeme. Vlijeme vývar a vaříme minimálně hodinu. Právě dlouhým vařením se dosahuje výborné chuti ragú. |
3 | Připravíme si bešamel. V kastrolu si rozpustíme máslo a počkáme, až mírně zhědne. Přisypeme mouku a mícháme tak, aby se nepřipálila. Vyrobíme jíšku, kterou odstavíme a necháme vychladnout. Zahřejeme si mléko, do kterého postrouháme muškátový oříšek a osolíme. V okamžiku, kdy mléko vaří, jej stáhneme z plotny a pomalu vpracujeme do jíšky. Kastrol s omáčkou dáme zpět na plotnu a necháme bešamel ještě 10 minut provařit, aby zhoustl. |
4 | Strojkem na těstoviny těsto vypracujeme do plátů na lasagne. Vložíme je osolené vody s přidanou kapkou olivového oleje a minutu vaříme. Dáváme do hrnce maximálně 2 pláty najednou, aby se neslepovaly k sobě. Pak dáme z hrnce rovnou do mísy se studenou vodou a ledem. Tím zamezíme dalšímu varu. Pláty lasagní opatrně osušíme utěrkou. |
5 | Rozpuštěným máslem vytřeme pekáček. Dolů vložíme jednu naběračku hotového ragú a přelijeme ji bešamelem. Položíme plát těsta, na který dáme další naběračku ragú a zalijeme bešamelem. Zasypeme parmezánem a opepříme. Opakujeme, dokud není pekáč plný. Poslední vrstvu tvoří už jenom bešamel s navrstveným strouhaným parmezánem. Předehřejeme si troubu na 180 °C. Pečeme 40 minut. |