Rýže s houbami a cuketou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýže s houbami a cuketou
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 48755 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
300 g | Cuketa |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 polévková lžíce | Oříšky piniové |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 hrst | Petržel kudrnka |
150 g | Rýže předvařená (parboiled) |
1 špetka | Sůl |
30 g | Sýr Parmezán |
1 kávová lžička | Tymián sušený |
3 dl | Vývar zeleninový |
300 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 89g |
---|---|
Cholesterol | 12,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 44,5mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Cuketa, Oříšky piniové, Rýže předvařená (parboiled), Sůl, Sýr Parmezán, Tymián sušený, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rýže s houbami a cuketou postup přípravy receptu:
1 | Cuketu omyjeme a nakrájíme na malé nudličky. Žampiony opláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a nakrájíme na tenké plátky. |
2 | Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme na jemno. Petrželku opláchneme pod studenou vodou, nasekáme. Sýr nastrouháme na jemno. |
3 | Ve hrnci rozehřejeme olej, necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli s česnekem, přidáme cuketu a houby a za stálého míchání vše chvilku smažíme. Potom do pánve přisypeme rýži a přilijeme vývar, okořeníme tymiánem, opepříme a osolíme, promícháme a vaříme 10 minut na mírném ohni. Během vaření občas zamícháme. |
4 | Po 10 minutách vaření do hrnce přidáme nakrájenou petrželku, vmícháme smetanu a polovinu nastrouhaného sýra, znovu dochutíme pepřem a solí, promícháme a necháme ještě chvilku prohřívat. |
5 | V malé pánvi bez tuku osmažíme piniová semínka dozlatova. |
6 | Rýžovou směs rozdělíme na servírovací talíře, posypeme zbylým sýrem a opraženými semínky pinie a podáváme. |
Poznámka
Můžeme použít různé druhy hub - například 150 g žampionů a 150 g hlívy ústřičné, hříbky apod.