Špagety s bazalkovým pestem genovese - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špagety s bazalkovým pestem genovese
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 48777 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
130 g | Bazalka |
15 g | Česnek |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
250 g | Olej olivový extra panenský |
60 g | Oříšky piniové |
1,5 kg | Špagety |
50 g | Sůl |
40 g | Sýr ovčí tvrdý - Pecorino |
80 g | Sýr Parmezán |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 5,4mg |
Draslík | 88,2mg |
Vláknina | 923,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,9mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Oříšky piniové, Sůl, Sýr Parmezán, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Olej olivový extra panenský, Špagety, Sýr ovčí tvrdý - Pecorino mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Špagety s bazalkovým pestem genovese postup přípravy receptu:
1 | Špagety uvaříme „al dente“ asi 5 minut v osolené vodě se lžící olivového oleje. |
2 | Nastrouháme sýr parmezán i pecorino. Natrháme bazalkové lístky, česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Dáme do kamenného hmoždíře, přidáme pár lžic panenského olivového oleje, větší část piniových oříšků a vše rozdrtíme. Přilijeme zbytek oleje, přidáme nastrouhané sýry a dále drtíme, dokud nám nevznikne pesto. To nalijeme do teplé pánve a na mírném ohni ho necháme pomalu rozpouštět. Jakmile začne trochu prskat, přilijeme vodu, ve které jsme vařili těstoviny (přibližně 10 ml na 1 porci) a promícháme. Nakonec smícháme s právě přecezenými špagetami. Podáváme posypané parmezánem a posypané zbytkem piniových oříšků. |
Poznámka
Těstoviny po scezení nikdy nenecháváme stát, ihned je promícháme s omáčkou.