Žloutková bomba - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žloutková bomba
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 48848 |
Kategorie: | Poháry, ovoce |
Ingredience
Na základ | |
---|---|
600 g | Broskve |
40 g | Cukr třtinový |
1 dl | Likér mandlový - Amaretto |
40 g | Máslo čerstvé |
1 ks | Roláda piškotová s kakaovou náplní |
Na krém | |
40 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
20 g | Maizena - kukuřičný škrob |
300 ml | Mléko polotučné |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na ozdobu | |
100 g | Arašídy |
40 g | Cukr třtinový |
30 g | Cukr vanilka |
20 ml | Olej arašídový (podzemnicový) |
400 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 340,6mg |
Draslík | 250,2mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,4mg |
Vitamín E | 2,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Broskve, Cukr třtinový, Cukr krupice, Vaječný žloutek slepičí, Cukr třtinový, Olej arašídový (podzemnicový), Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Likér mandlový - Amaretto, Máslo čerstvé, Roláda piškotová s kakaovou náplní, Cukr vanilka, Maizena - kukuřičný škrob, Mléko polotučné, Smetana 33% (šlehačka), Arašídy, Cukr vanilka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Žloutková bomba postup přípravy receptu:
1 | Mléko a smetanu smícháme v rendlíku s vanilkovým cukrem a zvolna přivedeme k varu. V jiném rendlíku ušleháme cukr, žloutky a škrob a jakmile mléko se smetanou přejde varem, nalijeme ho za stálého šlehání ke žloutkům. Pozvolna zahříváme a stále šleháme, dokud směs nezhoustne. Potom odstavíme a necháme vychladnout. |
2 | Na pánvi mícháme na mírném ohni třtinový cukr, dokud nezačne karamelizovat, přidáme na kostky nakrájené broskve a mícháme. Až začnou broskve zlátnout, přidáme máslo a 2 lžíce likéru Amaretto, zahříváme, dokud se likér neodpaří, odstavíme a necháme vychladnout. |
3 | Dno velké mísy vyložíme plátky rolády, zakapeme 3 lžícemi likéru a navršíme zkaramelizované broskve. Na ně nalijeme žloutkový krém, přikryjeme fólií a necháme v lednici minimálně 2 hodiny vychladit. |
4 | Zakysanou smetanu smícháme s vanilkovým cukrem, naneseme na žloutkový krém a dezert dáme znovu chladit. |
5 | Zatím na pánvi smícháme arašídy s třtinovým cukrem, zahříváme a mícháme, dokud cukr nezačne karamelizovat. Potom směs vysypeme na plech, rozložíme a necháme vychladnout. Ztuhlé arašídy rozdrtíme válečkem a posypeme povrch vychlazeného dezertu. |
Poznámka
Dezert se musí 2 hodiny chladit.