Husa plněná jablky s cibulí, pečená na červeném víně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 220 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Husa plněná jablky s cibulí, pečená na červeném víně
Husa plněná jablky s cibulí, pečená na červeném víně
Celkový čas: | 220 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 48853 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Dušené červené zelí | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
5 ks | Cibule |
100 g | Cukr krupice |
2 ks | Hřebíček |
10 ks | Jablka |
3 ks | Jalovec |
4 ks | Nové koření celé |
2,5 ml | Ocet kvasný lihový |
250 ml | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
1 špetka | Skořice mletá |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
5 dl | Víno červené |
2 polévková lžíce | Želé rybízové |
2 kg | Zelí hlávkové červené |
Pečená husa | |
4,5 kg | Husa domácí |
1 polévková lžíce | Kmín celý |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Sůl |
Nádivka | |
5 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Hrozinky |
4 ks | Jablka |
40 g | Majoránka |
30 g | Pelyněk obecný |
Zeleninový podklad | |
200 g | Celer bulvový |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Mrkev kořen |
1 ks | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
2,5 dl | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 70g |
---|---|
Cholesterol | 301,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 25g |
Vitamín A | 489,0mg |
Vitamín B6 | 2,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 146,8mg |
Vitamín E | 9,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Cukr krupice, Hřebíček, Jablka, Nové koření celé, Olej slunečnicový, Pepř černý celý, Skořice mletá, Sůl, Víno červené, Zelí hlávkové červené, Husa domácí, Kmín celý, Sůl, Cibule, Jablka, Majoránka, Celer bulvový, Petržel kořen, Sádlo škvařené, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Ocet kvasný lihový, Želé rybízové, Pepř černý mletý, Hrozinky, Pelyněk obecný, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Husa plněná jablky s cibulí, pečená na červeném víně postup přípravy receptu:
1 | Den předem připravíme červené zelí. Hlávku zelí očistíme, omyjeme, rozkrojíme na 4 části a odkrojíme košťál. Zelí nakrouháme na tenké nudličky a dáme do velké mísy. Omytá a oloupaná jablka jemně nastrouháme a přidáme k zelí. Ještě přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, cukr, bobkové listy, nové koření, pepř, jalovec, hřebíček a skořici. Vše důkladně promícháme, mísu zakryjeme a necháme zelí v chladu odležet do druhého dne. |
2 | Dobře očištěnou husu omyjeme a osušíme. Do misky dáme sůl, pepř, kmín, směs promícháme a husu směsí zevnitř důkladně vytřeme. |
3 | Připravíme si nádivku: omyjeme jablka, rozkrájíme, zbavíme jadřinců, oloupeme a nahrubo nastrouháme do mísy, přidáme k nim omyté hrozinky, očištěnou a nakrájenou cibuli, majoránku, omytý a drobně pokrájený pelyněk černobýl. Nádivkou naplníme husu, otvor zašijeme a nohy svážeme provázkem. Husu osolíme (0.5-1 lžíce) a posypeme asi 2 lžičkami kmínu. |
4 | Malý celer, petržel a mrkev oloupeme, omyjeme a nastrouháme. Dno pekáče vytřeme lžicí sádla a vyložíme nastrouhanou zeleninou. Husu položíme na zeleninu prsy dolů. Podlijeme ji červeným vínem a pekáč zakryjeme. Husu pečeme v předehřáté troubě 2.5 hodiny při 190°C. (Občas ji zkontrolujeme a polijeme výpekem.) |
5 | Mezi pečením podusíme připravené zelí. Do hrnce dáme rozehřát olej, vyklopíme na něj připravené červené zelí a přilijeme červené víno a pomalu pod pokličkou vaříme 50-60 minut. |
6 | Po 2.5 hodinách husu obrátíme, pekáč už nezakrýváme. Husu dopékáme ještě při 220°C přibližně 30 minut. Během pečení poléváme husu výpekem, podle potřeby podlijeme vínem. Kůže musí být zlatohnědá, křupavá. Vypečené sádlo odebereme pomocí lžíce, zeleninu i s výpekem rozmixujeme, dáme do rendlíku, dochutíme solí, pepřem, poprášíme moukou (1 -2 lžíce), přilijeme červené víno a krátce, asi 1-2 minuty povaříme. |
7 | Z husy odebereme nitě, vyjmeme nádivku - tu nepodáváme, protože slouží pouze k ochucení husy. |
8 | Husu rozporcujeme a podáváme ji s červeným zelím. |
Poznámka
K pečené huse podáváme houskový nebo bramborový knedlík.