Recept

Husa plněná jablky s cibulí, pečená na červeném víně

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 220 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 180 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 48853

Ingredience

Dušené červené zelí
2 ks Bobkový list
5 ks Cibule
100 g Cukr krupice
2 ks Hřebíček
10 ks Jablka
3 ks Jalovec
4 ks Nové koření celé
2,5 ml Ocet kvasný lihový
250 ml Olej slunečnicový
0,5 kávová lžička Pepř černý celý
1 špetka Skořice mletá
0,5 polévková lžíce Sůl
5 dl Víno červené
2 kg Zelí hlávkové červené
2 polévková lžíce Želé rybízové
Pečená husa
4,5 kg Husa domácí
1 polévková lžíce Kmín celý
1 kávová lžička Pepř černý mletý
1 polévková lžíce Sůl
Nádivka
5 ks Cibule
2 polévková lžíce Hrozinky
4 ks Jablka
40 g Majoránka
30 g Pelyněk obecný
Zeleninový podklad
200 g Celer bulvový
2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
2 ks Mrkev kořen
1 ks Petržel kořen
1 polévková lžíce Sádlo škvařené
2,5 dl Víno červené

Nutriční hodnoty jedné porce

98% Kalorie 1,943 kcal
Kilojoule 8 127kJ
20% Sacharidy 73 g
292% Tuky 219 g
30% Sodík 595 mg
117% Bílkoviny 66 g

Husa plněná jablky s cibulí, pečená na červeném víně postup přípravy receptu:

1

Den předem připravíme červené zelí. Hlávku zelí očistíme, omyjeme, rozkrojíme na 4 části a odkrojíme košťál. Zelí nakrouháme na tenké nudličky a dáme do velké mísy. Omytá a oloupaná jablka jemně nastrouháme a přidáme k zelí. Ještě přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, cukr, bobkové listy, nové koření, pepř, jalovec, hřebíček a skořici. Vše důkladně promícháme, mísu zakryjeme a necháme zelí v chladu odležet do druhého dne.

2

Dobře očištěnou husu omyjeme a osušíme. Do misky dáme sůl, pepř, kmín, směs promícháme a husu směsí zevnitř důkladně vytřeme.

3

Připravíme si nádivku: omyjeme jablka, rozkrájíme, zbavíme jadřinců, oloupeme a nahrubo nastrouháme do mísy, přidáme k nim omyté hrozinky, očištěnou a nakrájenou cibuli, majoránku, omytý a drobně pokrájený pelyněk černobýl. Nádivkou naplníme husu, otvor zašijeme a nohy svážeme provázkem. Husu osolíme (0.5-1 lžíce) a posypeme asi 2 lžičkami kmínu.

4

Malý celer, petržel a mrkev oloupeme, omyjeme a nastrouháme. Dno pekáče vytřeme lžicí sádla a vyložíme nastrouhanou zeleninou. Husu položíme na zeleninu prsy dolů. Podlijeme ji červeným vínem a pekáč zakryjeme. Husu pečeme v předehřáté troubě 2.5 hodiny při 190°C. (Občas ji zkontrolujeme a polijeme výpekem.)

5

Mezi pečením podusíme připravené zelí. Do hrnce dáme rozehřát olej, vyklopíme na něj připravené červené zelí a přilijeme červené víno a pomalu pod pokličkou vaříme 50-60 minut.

6

Po 2.5 hodinách husu obrátíme, pekáč už nezakrýváme. Husu dopékáme ještě při 220°C přibližně 30 minut. Během pečení poléváme husu výpekem, podle potřeby podlijeme vínem. Kůže musí být zlatohnědá, křupavá. Vypečené sádlo odebereme pomocí lžíce, zeleninu i s výpekem rozmixujeme, dáme do rendlíku, dochutíme solí, pepřem, poprášíme moukou (1 -2 lžíce), přilijeme červené víno a krátce, asi 1-2 minuty povaříme.

7

Z husy odebereme nitě, vyjmeme nádivku - tu nepodáváme, protože slouží pouze k ochucení husy.

8

Husu rozporcujeme a podáváme ji s červeným zelím.

Poznámka

K pečené huse podáváme houskový nebo bramborový knedlík.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept