Jablečné koláčky se zmrzlinou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jablečné koláčky se zmrzlinou
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | mull |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 48856 |
Kategorie: | Zákusky |
Ingredience
Na koláčky | |
---|---|
40 g | Cukr krupice |
40 g | Džem meruňkový |
250 g | Jablka |
500 g | Listové těsto |
20 g | Máslo čerstvé |
Na pyré | |
20 ml | Citronová šťáva |
100 g | Cukr krupice |
500 g | Jablka |
2 g | Skořice mletá |
1 dl | Voda pitná |
Na krém | |
50 g | Cukr krupice |
30 g | Cukr vanilka |
80 g | Hrozinky |
300 ml | Mléko polotučné |
100 ml | Rum |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
5 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 42g |
---|---|
Cholesterol | 284,4mg |
Draslík | 125,7mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,5mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Jablka, Citronová šťáva, Cukr krupice, Jablka, Skořice mletá, Voda pitná, Cukr krupice, Rum, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem meruňkový, Listové těsto, Máslo čerstvé, Cukr vanilka, Hrozinky, Mléko polotučné, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jablečné koláčky se zmrzlinou postup přípravy receptu:
1 | Hrozinky smícháme s rumem, zalijeme vroucí vodou, necháme louhovat. |
2 | V rendlíku svaříme mléko se smetanou a vanilkovým cukrem. V jiném rendlíku vyšleháme žloutky s cukrem a zalijeme převařeným mlékem se smetanou, za stálého šlehání metlou povaříme do zhoustnutí. Odstavíme a necháme vychladnout, do vychladlého krému vmícháme scezené a okapané hrozinky, krém nalijeme do plastové nádoby a dáme na několik hodin zmrazit. |
3 | Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájená na malé kousky dáme s ostatními surovinami na pyré vařit. Dusíme 10 minut doměkka, ještě teplé rozmixujeme ručním mixérem. Ostatní jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a půlky nakrájíme na tenké plátky. |
4 | Z listového těsta vyválíme 1 cm silný plát, vykrájíme kolečka asi 10 cm v průměru a rozložíme na plech vystlaný pečícím papírem. Kolečka potřeme jablečným pyré, okraje necháme nenamazané. Poklademe plátky jablek, pokapeme máslem a posypeme cukrem. Pečeme 5 minut ve středně vyhřáté troubě, potom vyjmeme, zakryjeme pečícím papírem potřeným máslem, přiklopíme druhým plechem a rychlým pohybem otočíme. Pečeme dalších 15 minut dozlatova. Upečené koláčky |
5 | rozložíme na talíře jablečnou vrstvou nahoru, potřeme meruňkovým džemem a podáváme ještě teplé s kopečkem zmrzlého žloutkového krému. |
Poznámka
Žloutkový krém se musí nejlépe přes noc nechat zmrazit.