Pórek s holandskou omáčkou s růžovým grapefruitem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pórek s holandskou omáčkou s růžovým grapefruitem
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 48861 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 polévková lžíce | Kerblík |
100 g | Máslo čerstvé |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
8 ks | Pórek |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
200 ml | Voda pitná |
Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660] | |
---|---|
40 ml | Ocet vinný |
240 ml | Olej olivový |
0,2 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,4 kávová lžička | Sůl |
Holandská omáčka s růžovým grapefruitem podle Ramsaye [47721] | |
1 ks | Citrony |
1 ks | Grapefruity |
6 ks | Koriandr celý |
150 ml | Olej olivový |
1 špetka | Pepř cayenský |
1 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 152g |
---|---|
Cholesterol | 307,7mg |
Draslík | 4g |
Vláknina | 46g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 2,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 494,8mg |
Vitamín E | 7,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 69,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Kerblík, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná, Ocet vinný, Sůl, Citrony, Grapefruity, Koriandr celý, Pepř cayenský, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Pórek, Olej olivový, Pepř černý mletý, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pórek s holandskou omáčkou s růžovým grapefruitem postup přípravy receptu:
1 | Velké pórky očistíme, odstraníme tuhou vrchní vrstvu a dobře opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Máslo pokrájíme na kostičky a oloupané stroužky česneku na čtvrtky. |
2 | Omyté pórky vyrovnáme do pekáče hlubokého asi 5 cm, aby byly dobře natěsnány. Posolíme je mořskou solí, opepříme čerstvě mletým pepřem a přelijeme je vodou tak, aby byly zcela zatopené. Navrch rozložíme máslo, česnek a několik snítek čerstvého tymiánu, zakryjeme alobalem a vložíme do trouby předehřáté na 180°C. |
3 | Pečeme 20-25 minut ve vlastní šťávě, občas kontrolujeme, nejsou-li pórky příliš vysušené, v tom případě přidáme 1 nebo 2 lžíce vody. Pečené pórky vyjmuté z trouby musí být měkké, ale musí zůstat vcelku. Necháme je vychladnout a vychladlé potom dáme do chladničky asi na 1/2 hodiny ztuhnout. Úplně studené pórky nakrájíme na třetiny, obalíme základní zálivkou vinaigrette podle Ramsaye a po 6 kusech rozdělíme na talíře. |
4 | Servírujeme je přelité holandskou omáčkou s růžovým grapefruitem podle Ramsaye a ozdobené snítkou kerblíku. |
5 |
|
6 | Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]: |
7 | Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixérem rozmixujeme. |
8 | Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden. |
9 | Před použitím dobře protřepeme. |
10 |
|
11 | Holandská omáčka s růžovým grapefruitem podle Ramsaye [47721]: |
12 | Z 1 růžového grapefruitu ostrouháme kůru, vymačkáme šťávu, dále pak vymačkáme šťávu z 1 citronu a rozdrtíme 6 semen koriandru. Olivový olej mírně zahřejeme. |
13 | Misku s teplou vodou, žloutky a koriandrem zahříváme ve vroucí vodní lázni, směs šleháme, až žloutky zblednou. Misku odstavíme, směs šleháme ještě asi 3 minuty, až mírně zchladne a za stálého šlehání velmi pomalu přiléváme olej. |
14 | Grapefruitovou šťávu s kůrou v rendlíku zahříváme při střední teplotě, až se odpaří na obsah asi 3 lžic, vše pak všleháme do holandské omáčky. Podle chuti přisolíme mořskou solí. |
15 | Takto připravená omáčka je vhodná k rybám, zvláště k pstruhovitým a lososovitým. Musí se ihned spotřebovat. |