Recept

Pórek s holandskou omáčkou s růžovým grapefruitem

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 40 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (23%)
ID receptu: 48861
Kategorie: Zelenina

Ingredience

2 stroužek Česnek
1 polévková lžíce Kerblík
100 g Máslo čerstvé
0,3 kávová lžička Pepř černý mletý
8 ks Pórek
0,5 kávová lžička Sůl
2 polévková lžíce Tymián čerstvý
200 ml Voda pitná
Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]
40 ml Ocet vinný
240 ml Olej olivový
0,2 kávová lžička Pepř černý mletý
0,4 kávová lžička Sůl
Holandská omáčka s růžovým grapefruitem podle Ramsaye [47721]
1 ks Citrony
1 ks Grapefruity
6 ks Koriandr celý
150 ml Olej olivový
1 špetka Pepř cayenský
1 kávová lžička Sůl
3 ks Vaječný žloutek slepičí
1 polévková lžíce Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

91% Kalorie 1,787 kcal
Kilojoule 7 476kJ
42% Sacharidy 152 g
172% Tuky 129 g
33% Sodík 651 mg
53% Bílkoviny 30 g

Pórek s holandskou omáčkou s růžovým grapefruitem postup přípravy receptu:

1

Velké pórky očistíme, odstraníme tuhou vrchní vrstvu a dobře opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Máslo pokrájíme na kostičky a oloupané stroužky česneku na čtvrtky.

2

Omyté pórky vyrovnáme do pekáče hlubokého asi 5 cm, aby byly dobře natěsnány. Posolíme je mořskou solí, opepříme čerstvě mletým pepřem a přelijeme je vodou tak, aby byly zcela zatopené. Navrch rozložíme máslo, česnek a několik snítek čerstvého tymiánu, zakryjeme alobalem a vložíme do trouby předehřáté na 180°C.

3

Pečeme 20-25 minut ve vlastní šťávě, občas kontrolujeme, nejsou-li pórky příliš vysušené, v tom případě přidáme 1 nebo 2 lžíce vody. Pečené pórky vyjmuté z trouby musí být měkké, ale musí zůstat vcelku. Necháme je vychladnout a vychladlé potom dáme do chladničky asi na 1/2 hodiny ztuhnout. Úplně studené pórky nakrájíme na třetiny, obalíme základní zálivkou vinaigrette podle Ramsaye a po 6 kusech rozdělíme na talíře.

4

Servírujeme je přelité holandskou omáčkou s růžovým grapefruitem podle Ramsaye a ozdobené snítkou kerblíku.

5

6

Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]:

7

Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixérem rozmixujeme.

8

Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.

9

Před použitím dobře protřepeme.

10

11

Holandská omáčka s růžovým grapefruitem podle Ramsaye [47721]:

12

Z 1 růžového grapefruitu ostrouháme kůru, vymačkáme šťávu, dále pak vymačkáme šťávu z 1 citronu a rozdrtíme 6 semen koriandru. Olivový olej mírně zahřejeme.

13

Misku s teplou vodou, žloutky a koriandrem zahříváme ve vroucí vodní lázni, směs šleháme, až žloutky zblednou. Misku odstavíme, směs šleháme ještě asi 3 minuty, až mírně zchladne a za stálého šlehání velmi pomalu přiléváme olej.

14

Grapefruitovou šťávu s kůrou v rendlíku zahříváme při střední teplotě, až se odpaří na obsah asi 3 lžic, vše pak všleháme do holandské omáčky. Podle chuti přisolíme mořskou solí.

15

Takto připravená omáčka je vhodná k rybám, zvláště k pstruhovitým a lososovitým. Musí se ihned spotřebovat.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept