Svíčková hovězí pečeně na víně se zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Svíčková hovězí pečeně na víně se zeleninou
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 48873 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
1 krajíc | Chléb konzumní |
2 ks | Cibule |
1 kg | Hovězí kýta |
0,5 kávová lžička | Hřebíček |
1 ks | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Nové koření celé |
1 dl | Ocet vinný |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
1 kávová lžička | Sůl |
3 polévková lžíce | Tuk |
0,5 l | Víno červené |
2 dl | Voda pitná |
3 polévková lžíce | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 161,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 1,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 54,3mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Hovězí kýta, Hřebíček, Nové koření celé, Ocet vinný, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Tuk, Víno červené, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Mrkev kořen, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Svíčková hovězí pečeně na víně se zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Cibuli oloupeme, mrkev a petržel oškrábeme a omyjeme, zeleninu pak nakrájíme na kostičky. |
2 | V hrnci přivedeme k varu víno smíchané s octem, přisypeme zeleninu, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a hřebíček, vše promícháme a necháme 5 minut vařit. Uvařené dáme vychladnout, směsí zalijeme maso a marinujeme ho přikryté v chladu alespoň 24 hodin. |
3 | Maso a zeleninu vyjmeme z marinády. Maso osušíme, opepříme a osolíme, zeleninu necháme v sítu okapat. |
4 | V pekáči rozehřejeme tuk a maso na něm ze všech stran důkladně osmažíme. K masu přidáme okapanou zeleninu, krátce ji necháme s masem smažit a zalijeme 1/2 marinády. Maso se zeleninou dusíme přikryté 2 hodiny v troubě, předehřáté na 200°C. Směs zeleniny občas promícháme, podle potřeby přiléváme marinádu nebo vodu. Po 1 hodině dušení přimícháme rozdrobený chléb. |
5 | Měkké maso vyjmeme a uložíme do tepla. Omáčku důkladně propasírujeme přes síto, vmícháme do ní smetanu, dochutíme a necháme ji přejít varem. |
6 | Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité omáčkou. Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky, ale třeba i vařené brambory. |