Dušená čočka s mangoldem, tuřínem a ravioly - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušená čočka s mangoldem, tuřínem a ravioly
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 48943 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
1 ks | Bylinky čerstvé - svazek |
150 g | Čočka zelená Puy |
250 g | Mangold |
80 g | Máslo čerstvé |
130 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Mrkev kořen |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 ks | Pórek |
2 ks | Šalotka |
50 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
3 polévková lžíce | Sůl |
80 g | Sýr Parmezán |
2 ks | Tuřín |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
100 ml | Víno bílé |
1 kávová lžička | Voda pitná |
500 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 64g |
---|---|
Cholesterol | 361,4mg |
Draslík | 965,0mg |
Vláknina | 23g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 59,6mg |
Vitamín E | 3,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Mangold, Šalotka, Sůl, Sýr Parmezán, Tuřín, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bylinky čerstvé - svazek, Čočka zelená Puy, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pórek, Smetana 33% (šlehačka), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušená čočka s mangoldem, tuřínem a ravioly postup přípravy receptu:
1 | Nejprve si připravíme těsto na ravioly. Do nádoby hnětače nasypeme mouku, rozklepneme 1 vejce, přidáme 2 žloutky, špetku soli a lžíci olivového oleje, hnětač spustíme a umícháme těsto. To pak přemístíme na pomoučený vál a ručně ho hněteme ještě 15 minut, pak ho necháme 1-2 hodiny v ledničce odpočinout. |
2 | Druhý den připravíme čočku se zeleninou a omáčku. Ve velkém hrnci uvedeme do varu osolenou vodu, přidáme čočku puy a svazek bylinek a vaříme 15- 20 minut, až čočka změkne. Potom vezmeme tuříny a dáme je vařit na 4-5 minut do osolené vody. Povařené oloupeme a nakrájíme na osminy. U mangoldu oddělíme listy od řapíků, řapíky pokrájíme na 1 cm kostky, listy natrháme a v osolené vodě povaříme 1-2 minuty. Pórek s oloupanou mrkví nakrájíme na kostičky, na lžíci olivového oleje je opečeme doměkka a osolíme. |
3 | Z čočky vyjmeme svazek bylinek a zamícháme do ní zeleninu. |
4 | Oloupané nadrobno nakrájené malé šalotky opečeme na lžíci olivového oleje doměkka, podlijeme je suchým bílým vínem a vaříme, až se odpaří většina tekutiny. Přilijeme půl litru zeleninového vývaru, zvýšíme teplotu, svaříme vše na polovinu a potom zašleháme šlehačku a máslu. Hotovou omáčku podle chuti osolíme a opepříme. |
5 | Ze svazku petrželové natě otrháme lístky, část odložíme, zbytek krátce povaříme a ochladíme. Vymačkáme vodu a třeme je s jednou lžící olivového oleje a s nadrobno nastrouhaným parmezánem. Z utřené hmoty uhněteme 8 kuliček, které dáme do chladničky ztuhnout. |
6 | Rozšleháme jedno vejce se lžičkou studené vody. Z těsta vyválíme tenké placky, z kterých vykrájíme 16 čtverců o velikosti cca 5x5 cm. Polovinu čtverců potřeme rozšlehaným vejcem, na střed každého dáme sýrovou kuličku a přikryjeme nepotřenými čtverci. Okraje pevně stiskneme k sobě a hotové ravioly dáme do vařící osolené vody se lžící olivového oleje. Vaříme je půl minuty, ihned drátěnou naběračkou vyjmeme a dáme ochladit do ledové vody. Před podáváním ravioly 2,5 minuty ohřejeme ve vařící vodě. |
7 | Čočku se zeleninou a ravioly rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a servírujeme ozdobené odloženými lístky petržele. |