Recept

Velikonoční kynutý věnec s citrónovou polevou

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 48948

Ingredience

Kvásek
2 špetka Cukr krupice
25 g Droždí
1 dl Mléko polotučné
Těsto
1 ks Citrony
3 polévková lžíce Cukr krupice
80 g Hera
1,5 polévková lžíce Máslo jihočeské
2 dl Mléko polotučné
400 g Mouka polohrubá
1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
2 špetka Sůl
1 ks Vejce slepičí
Náplň
3 polévková lžíce Brusinky
3 polévková lžíce Cukr krupice
1 ks Cukr vanilka
1 polévková lžíce Kakao
40 g Mandle
100 g Ořechy vlašské
3 polévková lžíce Rozinky tmavé
2 polévková lžíce Rum
Citrónová poleva
2 polévková lžíce Citronová šťáva
100 g Cukr moučkový
3 polévková lžíce Mandle loupané
2 polévková lžíce Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

39% Kalorie 761 kcal
Kilojoule 3 186kJ
28% Sacharidy 100 g
46% Tuky 34 g
13% Sodík 254 mg
31% Bílkoviny 17 g

Velikonoční kynutý věnec s citrónovou polevou postup přípravy receptu:

1

Kvásek: Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru, 1 dl vlažného mléka a necháme kvásek vykynout.

2

Náplň: Do mísy posekáme vlašské ořechy a loupané mandle. Přidáme k nim omyté a okapané rozinky, brusinky, kakao, vanilkový cukr, cukr a rum. Náplň promícháme.

3

Těsto: Do mísy prosejeme polohrubou mouku. Rozpustíme si Heru a z citronu si vymačkáme šťávu a nastrouháme citrónovou kůru.

4

Do mouky přimícháme cukr, sůl, lžíci citrónové kůry, lžíci citrónové šťávy a žloutek. Přilijeme vlahé mléko a Heru, vše promísíme a následně těsto dobře zpracujeme. Poprášíme ho hladkou moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout.

5

Vykynuté těsto položíme na vál. Rozválíme delší placku o síle asi 2 cm. Těsto potřeme náplní a stočíme ho jako závin. Z takto zavinutého těsta vytvoříme věnec, který položíme do máslem vytřené věncové formy.

6

Těsto necháme znovu přibližně 20 minut vykynout, poté ho dáme do předehřáté trouby. Povrch potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme při 190°C přibližně 35-40 minut dozlatova.

7

Mezitím si připravíme citrónovou polevu: v misce si smícháme moučkový cukr s citrónovou šťávou a vodou. Upečený věnec vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Dáme ho na mísu, poté ho pokapeme polevou a ozdobíme loupanými mandlemi.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept