Velikonoční kynutý věnec s citrónovou polevou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Velikonoční kynutý věnec s citrónovou polevou
Velikonoční kynutý věnec s citrónovou polevou
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 48948 |
Ingredience
Kvásek | |
---|---|
2 špetka | Cukr krupice |
25 g | Droždí |
1 dl | Mléko polotučné |
Těsto | |
1 ks | Citrony |
3 polévková lžíce | Cukr krupice |
80 g | Hera |
1,5 polévková lžíce | Máslo jihočeské |
2 dl | Mléko polotučné |
400 g | Mouka polohrubá |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Náplň | |
3 polévková lžíce | Brusinky |
3 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
1 polévková lžíce | Kakao |
40 g | Mandle |
100 g | Ořechy vlašské |
3 polévková lžíce | Rozinky tmavé |
2 polévková lžíce | Rum |
Citrónová poleva | |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
100 g | Cukr moučkový |
3 polévková lžíce | Mandle loupané |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 91g |
---|---|
Cholesterol | 45,9mg |
Draslík | 340,0mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,1mg |
Vitamín E | 4,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Citrony, Cukr krupice, Sůl, Vejce slepičí, Cukr krupice, Mandle, Ořechy vlašské, Rum, Citronová šťáva, Cukr moučkový, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Hera, Máslo jihočeské, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká T 650, Brusinky, Cukr vanilka, Kakao, Rozinky tmavé, Mandle loupané mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Velikonoční kynutý věnec s citrónovou polevou postup přípravy receptu:
1 | Kvásek: Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru, 1 dl vlažného mléka a necháme kvásek vykynout. |
2 | Náplň: Do mísy posekáme vlašské ořechy a loupané mandle. Přidáme k nim omyté a okapané rozinky, brusinky, kakao, vanilkový cukr, cukr a rum. Náplň promícháme. |
3 | Těsto: Do mísy prosejeme polohrubou mouku. Rozpustíme si Heru a z citronu si vymačkáme šťávu a nastrouháme citrónovou kůru. |
4 | Do mouky přimícháme cukr, sůl, lžíci citrónové kůry, lžíci citrónové šťávy a žloutek. Přilijeme vlahé mléko a Heru, vše promísíme a následně těsto dobře zpracujeme. Poprášíme ho hladkou moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout. |
5 | Vykynuté těsto položíme na vál. Rozválíme delší placku o síle asi 2 cm. Těsto potřeme náplní a stočíme ho jako závin. Z takto zavinutého těsta vytvoříme věnec, který položíme do máslem vytřené věncové formy. |
6 | Těsto necháme znovu přibližně 20 minut vykynout, poté ho dáme do předehřáté trouby. Povrch potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme při 190°C přibližně 35-40 minut dozlatova. |
7 | Mezitím si připravíme citrónovou polevu: v misce si smícháme moučkový cukr s citrónovou šťávou a vodou. Upečený věnec vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Dáme ho na mísu, poté ho pokapeme polevou a ozdobíme loupanými mandlemi. |